BAE'den gelecek "sıcak para" miktarı belli oldu

BAE'den gelecek "sıcak para" miktarı belli oldu
Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında, 8.5 milyar doları deprem için ihraç edilecek tahvillerden oluşmak üzere 50.7 milyar dolar büyüklüğünde anlaşma imzalandı.Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üç günlük Ortadoğu...

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında, 8.5 milyar doları deprem için ihraç edilecek tahvillerden oluşmak üzere 50.7 milyar dolar büyüklüğünde anlaşma imzalandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üç günlük Ortadoğu gezisinin son durağı olan BAE'de Devlet Başkanı Muhammed Bin Zayed ile görüşmesinin ardından yapılan anlaşmalarla birlikte ilişkiler "stratejik ortaklık" düzeyine çıkarıldı.

BAE'yi oluşturan emirlikler içinde en büyüğü olan Abu Dhabi'nin ulusal varlık fonu ADQ tarafından yapılan açıklamada, anlaşmalar kapsamında Türkiye'nin deprem sonrası yeniden inşa faaliyetleri için ihraç edeceği 8.5 milyar dolar büyüklükte sukuk tahvilin satın alınması ve Türk Eximbank'a 3 milyar dolar büyüklükte finansman sağlanması için iki ayrı mutabakat zaptı imzalandığı ifade edildi.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, ziyaret esnasında iki ülke arasında muhtelif alanlarda 13 belge imzalandığı ifade edildi.

Bu çerçevede iki taraf, "Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey" kurma konusunda mutabakata vardı ve ortak mutabakatla ilişkiler stratejik ortaklık seviyesine çıkarıldı.

İki devlet arasında enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda işbirliğinin derinleştirilmesi kararlaştırıldı.

Anlaşmaların ayrıntılı içeriği, hangi zaman diliminde hayata geçirileceği ve ayrı ayrı büyüklükleri belirtilmedi.

"Eşi görülmemiş bir miktar"

Bankacılar BAE ile açıklanan 50.7 milyar dolarlık anlaşmalara Suudi Arabistan ve Katar için henüz resmi tutar açıklanmayan anlaşmaların da dahil olacağını tutarın bu nedenle tarihte “eşi görülmemiş” miktarlara işaret ettiğine dikkat çektiler. Bu kapsamda ilgili tutarların hangi yöntemle ve ne zaman Türkiye’ye geleceği de yakından izlenecek.

"CDS'lerde düşüşe destek olur"

Bir bankanın döviz masası işlemcisi Körfez sermayesinin piyasalara etkisine ilişkişn, “Mevcut kur yapısında TCMB’nin her kaynağı rezervlerine almak isteceğini düşündüğümüzden kurda düşüş yönünde ancak sınırlı bir etki olabilir” dedi ve ekledi:

Tek seferde 50 milyar dolar gelmiyor. Ancak, açıklanan 8,5 milyar dolar sukuk Türkiye’nin neredeyse bir yıllık dış borçlanmasına eşit bunlar daha önce Türkiye ekonomisinde eşi görülmemiş rakamlar. Bu nedenle süreç kurda önümüzdeki dönem yaşanabilecek yükselişleri sınırlar ve dış finanman endişelerini de önemli derecede azaltacağı için CDS tarafında ve eurobond faizlerinde düşüşe destek olur” dedi. (REUTERS)

Merkez Bankası'nın faiz kararı bekleniyor

Öte yandan bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını saat 14.00'da açıklayacak. Merkez Bankası'nın bahse konu sıcak para girişi sebebiyle piyasa beklentisinin altında faiz artışı yapabileceği konuşuluyor.

TIKLAYIN- Faiz kararı öncesi 11,5 milyar dolarlık sıcak para kulisi: “Faiz değişmezse şaşırmam”