Bakan Dönmez: Gabar petrolü ihtiyacımızın yüzde 12'sini karşılayacak

Bakan Dönmez: Gabar petrolü ihtiyacımızın yüzde 12'sini karşılayacak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gabar'da keşfedilen petrolün Türkiye'nin petrol ihtiyacının yüzde 12'sini karşılayacağını duyurdu. HaberTürk'te açıklamalarda bulunan Dönmez "Şimdi günlük 100 bin varil üretim...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gabar'da keşfedilen petrolün Türkiye'nin petrol ihtiyacının yüzde 12'sini karşılayacağını duyurdu.

HaberTürk'te açıklamalarda bulunan Dönmez "Şimdi günlük 100 bin varil üretim kapasitemiz söz konusu. Brüt rezervimiz 1 milyar varil. Bunun üretilebilirine bakmak lazım. Üretilibilir miktar yüzde 60. Doğal olarak 600 bin varile gelmiş oluyor. Üretim 180 bin varile çıkacağız. Sırf burası yüzde 12'lik ihtiyacımızı karşılayacak. Ülkemizdeki diğer rafineriler bunu işlemek için hazır. Zaten orada boru hatlarımız var. Oradan gemilere yüklüyoruz iç hatlardan İzmir ya da Kocaeli'ye göndermek üzere işleyebiliriz. Kırıkkale'de de rafinerimiz var, orada da işleyebiliriz. İlave bir tesis yapmayacağız. Türkiye'de 40 milyon varil işleme kapasitesine sahip aktif rafinerilerimiz. Bölgede ham petrolü nakletmeyelim de yerinde daha modern ve kapasiteli rafineri inşa ederseniz işlenmiş ürüne kavuşursunuz." dedi.