Bakan Nebati: Enflasyonun yarın yüzde 45'in altına gerilemesini bekliyoruz

Bakan Nebati: Enflasyonun yarın yüzde 45'in altına gerilemesini bekliyoruz
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati A Para kanalında enflasyona ilişkin soruları yanıtladı. Nebati, yarın açıklanacak enflasyon oranına ilişkin olarak "Yarın açıklanacak enflasyonun yüzde 45 hatta daha aşağısında olacağı...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati A Para kanalında enflasyona ilişkin soruları yanıtladı. Nebati, yarın açıklanacak enflasyon oranına ilişkin olarak "Yarın açıklanacak enflasyonun yüzde 45 hatta daha aşağısında olacağı ihtimalini güçlendiriyor" dedi.

Nebati, Millet İttifakı'nın ekonomi politikalarına ilişkin olarak "Yılbaşından itibaren çok net bir şekilde Millet İttifakı'nın ekonomi kurmaylarına 2 soru soruyorum; IMF'ye teslim olacak mısınız? Cevap yok. Faiz artıracak mısınız? Cevap yok" ifadelerini dile getirdi. Nebati ayrıca döviz piyasasında seçim sonrasında beklendiği gibi bir ralli olmayacağını ifade ederek "Vatandaşlara sesleniyorum; Oyuna gelmeyin" açıklamasını yaptı.

Nebati'nin konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

"Enflasyonu zamana yayarak ve büyümeden taviz vermeden yani işsizliği azaltmadan düşürelim dediğimizde bekleyelim görelim dedik, bekledik ve gördük. Aralık ayında baz etkisiyle de olsa aşağı inen enflasyon artık yönünü aşağı çevirdi. Toplumun tamamı faiz artırım beklentisini bırakmış durumda

Öncü göstergeler gösteriyor ki enflasyon 50'nin oldukça altına inecek şekilde beklentilerimizin doğrultusunda geleceğine ve yarın açıklanacak enflasyonun yüzde 45 hatta daha aşağısında olacağı ihtimalini güçlendiriyor.

Vatandaşımızın et yeme alışkanlığı var ve vatandaşımızın damağıyla oynamaya kimsenin hakkı yok. Et fiyatlarında bir artışı öngörmüştük Ama üreticiyi de kızdırmamak lazım. Gider çok rahat bir şekilde bunu dışardan ithal edersiniz ancak bunun maliyeti üreticiyi küstürmek olur. Üreticiyi küstürmemiz, kızdırmamamız gerekir.

"IMF'YE TESLİM OLACAK MISINIZ"

Manşet enflasyonun altında faiz olacak. Şuan faiz 8.5 enflasyon 50.5 demek ki 42 puanlık bir marj var. Bizim için önemli olan bu marjın aşağı doğru gitmesi. Yani enflasyonun aşağı gitmesi tek haneye gidinceye kadar da bu mücadelenin devam etmesi ve enflasyonla Merkez Bankası faiz oranının aynı patikaya gidiyor olması. Bu aşamadaki amacımız faizin yükseltilerek değil, faizin düşerek enflasyonun düşürme noktasına girilmesi, bu yola girdik. Yılbaşından itibaren çok net bir şekilde Millet İttifakı'nın ekonomi kurmaylarına 2 soru soruyorum; IMF'ye teslim olacak mısınız? Cevap yok. Faiz artıracak mısınız? Cevap yok.

Döviz piyasasında seçim sonrası atılacak adımlarla ikili mekanizma bitecek. (Döviz piyasası) Bir ralli olmayacak, vatandaşlara sesleniyorum; Oyuna gelmeyin "