Bakan Şimşek "En kısa sürede çıkacağız" demişti: Türkiye, gri listede kaldı

Bakan Şimşek "En kısa sürede çıkacağız" demişti: Türkiye, gri listede kaldı
T24 Yazarı Çiğdem Toker, Türkiye'nin kara para aklama sebebiyle Uluslararası Mali Eylem Görev Grubu'nun (FATF) gri listesinden çıkamadığını yazdı.Toker, Hazine ve Maliye Şimşek'in "En kısa sürede bu eksiklikleri de tamamlayarak...

T24 Yazarı Çiğdem Toker, Türkiye'nin kara para aklama sebebiyle Uluslararası Mali Eylem Görev Grubu'nun (FATF) gri listesinden çıkamadığını yazdı.

Toker, Hazine ve Maliye Şimşek'in "En kısa sürede bu eksiklikleri de tamamlayarak Türkiye'nin gri listeden çıkarılması sağlanacaktır." açıklamasını hatırlatarak köşesinde şunları kaydetti:

21-23 Haziran tarihlerinde FATF toplandı. Ardından yazılı açıklama yaparak gri listenin son güncel durumunu açıkladı:

"Türkiye hâlâ gri listede. Yani daha önce taahhüt etmiş olduğu ödevleri tamamlayamadığı için listeden çıkamadı. 

FATF sitesinde yer alan açıklamada "gri liste"deki ülkeler ile ilgili durumlar tek tek irdelenmiş. Türkiye'nin kara paranın aklanması soruşturmalarında mali istihbaratın kullanımı, kâr amacı gütmeyen kurumlara ilişkin risk bazlı yaklaşım konusunda olumlu adımlar attığı belirtiliyor. Bunlar Şimşek'in belirttiği iyi gelişmeler. Buna karşın FATF Türkiye'nin iki ödevinde eksiklik olduğunu kayda geçiriyor.

Stratejik" olarak vurgulanan bu iki eksiklik şöyle sıralanıyor:

- Türkiye'nin kara para aklanmasıyla ilgili daha karmaşık soruşturma ve kovuşturmaları üstlenmesi gerekiyor.

- Türkiye'nin terörizm davalarında daha fazla mali soruşturma yürütmesi gerekiyor. Bu kapsamda Birleşmiş Milletler'in belirlediği gruplarla ilgili terörün finansmanı soruşturmalarına ve kovuşturmalarına öncelik vermesi gerekiyor."

Yazının tamamı için tıklayın