Barış Soydan'dan faiz yorumu: Kedi kuyruğunu kovalamaya devam edecek

Barış Soydan'dan faiz yorumu: Kedi kuyruğunu kovalamaya devam edecek
10 Haber yazarı Barış Soydan, Merkez Bankası'nın sınırlı faiz artış kararını "Kedi kuyruğunu kovalamaya devam edecek" şeklinde yorumladı.Soydan, sınırlı faiz artışından sonra kurların yeniden yükseldiğini ve bu artışın...

10 Haber yazarı Barış Soydan, Merkez Bankası'nın sınırlı faiz artış kararını "Kedi kuyruğunu kovalamaya devam edecek" şeklinde yorumladı.

Soydan, sınırlı faiz artışından sonra kurların yeniden yükseldiğini ve bu artışın enflasyona yansıyacağını belirterek şöyle dedi:

"Öncelikle kimsenin inanmadığı resmi enflasyonun bile yüzde 40’ların üzerinde olduğu, piyasa faizlerinin ise kopup gittiği bir ortamda Merkez Bankası’nın açıkladığı yüzde 15 politika faizi “kademeli bir artış oranına” değil, olsa olsa “izin alınabilen faiz oranına” işaret eder. Faiz artışının ekonomik aktörler, reel sektör vs. düşünülerek kademeli yapıldığına dair iddia da anlamsız. Bu şartlarda faizi ilk aşamada yüzde 15 seviyesine taşıyıp adım adım artışlara devam edileceğini söylemenin tercümesi şu: Kedi kuyruğunu kovalamaya devam edecek.

Evet kedinin kuyruğu. Çünkü kurda yaşanan sert artış bir süre sonra kaçınılmaz bir şekilde enflasyona yansıyacak. Merkez Bankası'nın sınırlı faiz artırım politikası enflasyonu artırıp sonra peşinden yetişmeye çalışmak anlamına gelecek."

Yazının tamamı için tıklayın