Beştepe, Mehmet Şimşek’ten vazgeçmiyor

Beştepe, Mehmet Şimşek’ten vazgeçmiyor
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlanmasıyla birlikte gözler kurulacak olan kabineye çevrildi. Uzun zamandır ekonominin başına getirileceği iddialarının odağındaki eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek seçeneğinin hâlâ geçerliliğini...

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlanmasıyla birlikte gözler kurulacak olan kabineye çevrildi. Uzun zamandır ekonominin başına getirileceği iddialarının odağındaki eski Maliye Bakanı Mehmet Şimşek seçeneğinin hâlâ geçerliliğini koruduğu öğrenildi.

AKP’li bir üst düzey yönetici, Şimşek’in AKP’nin seçim kampanyasında kimi mitinglere de katılmasına rağmen özellikle bakanlık için adının anılmasını istemediği için öne çıkarılmasının istemediğini aktardı.

Ancak bu dönemde Şimşek ile birçok AKP’li kurmay doğrudan temas kurarak, ikna etmeye çalıştı.

AKP’li ismin aktardığına göre Şimşek’in ekonominin başına geçmek için kimi şartlarını Erdoğan’a ilettiği ve son karar Cumhurbaşkanı tarafından verilecek.

Şimşek'ten tam yetki talebi

Şimşek’in Erdoğan’a ilettiği talepler arasında tam yetki istediği ve bakanlık kurmaylarını da kendi belirlemek istediği öğrenildi.

Şimşek için Köprülü Mehmet Paşa benzetmesi

AKP’li isim Şimşek’in bu talepleriyle ilgili “Köprülü Mehmet Paşa” benzetme yaptı.

1656-1661 yılları arasında Osmanlı Devleti’nde sadrazamlık yapan Köprülü, kendine getirilen sadrazamlık teklifini şartlı kabul etti. Bu şart ise kendisine geniş yetkiler verilmesi ve aleyhine çalışanların sözlerine itibar edilmeyeceğine dair söz verilmesiydi. Bu taleplerinin yerine getirilmesiyle sadrazamlığı kabul eden Köprülü, 15 Eylül 1656'da göreve geldi.

Edinilen bilgilere göre, Cumhurbaşkanlığı'nda verilebilecek bir görevi pozisyon olarak yüksek olmasına rağmen bakanlık kadar etkili olmayacağı gerekçesiyle Şimşek’in Cumhurbaşkanlığı'nda görevlendirilmeye sıcak bakmadığı öğrenildi.

Erdoğan’ın Şimşek’in taleplerine olumlu yaklaştığı ancak henüz nihai kararını vermediği öğrenildi.

Şimşek dışında kimlerin ismi geçiyor?

Ancak Şimşek’in görev almaması durumunda daha önce kabinede görev alan Cevdet Yılmaz ve Lütfi Elvan’ın yanı sıra AKP Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz’ün de kabine üyeliği için ismi geçiyor.

Soylu ve Akar devam edecek

Öte yandan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yeniden kabinede görev almasına kesin gözüyle bakılıyor. İki ismin yanı sıra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Kültür ve Turizm Bakanı M. Nuri Ersoy’un da görevlerine devam etme ihtimalinin güçlü olduğu değerlendiriliyor. Ancak Kurum’un ismi Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için de konuşuluyor. Bu nedenle kabinede görevlendirilmeme ihtimali olabileceği belirtiliyor.

Bozdağ yerine Şentop

Şanlıurfa’dan milletvekili seçilen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yeniden kabinede görev almayacağı belirtiliyor. Bozdağ’ın yerine bakanlık koltuğuna TBMM Başkanı Mustafa Şentop’ın getirilebileceği ifade ediliyor.

Kartal mezunu Kandemir de kabineye girebilir

Yeni kabinede görev alması beklenen bir isim de Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın mezun olduğu Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden mezun olan AKP Teşkilat Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Kandemir. Uzun dönemdir partide Erdoğan’dan sonra “ikinci adam” pozisyonunda görülen Kandemir, 14 Mayıs seçimlerinden önce de AKP’nin milletvekili listelerinin oluşturulmasında Erdoğan’dan gelen etkili isim olmuştu.