Bilge Yılmaz: Enflasyon üzerinde faiz vermemize gerek yok

Bilge Yılmaz: Enflasyon üzerinde faiz vermemize gerek yok
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, "Türkiye’nin enflasyon üzerine bir faiz vermesi şu aşamada gerekli değil. Bence çok zarar da verir ülkeye" dedi. Yılmaz, ekonomistlerin seçim sonrası 90-100 milyar dolar...

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, "Türkiye’nin enflasyon üzerine bir faiz vermesi şu aşamada gerekli değil. Bence çok zarar da verir ülkeye" dedi. Yılmaz, ekonomistlerin seçim sonrası 90-100 milyar dolar para gerektiği görüşüne yönelik ise "Özellikle IMF’ye ihtiyacımız olmadığını ve bu işi IMF’siz yapacağımızı daha önce ilan ettim. Fikrimi değiştirmiş değilim. Başka kurumlar da var Türkiye’ye borç verebilecek, köprü finansmanı yapabilecek." dedi.

Gazete Oksijen'de Güzem Yılmaz Ertem ve Huluk Bürümcekçi'nin sorularını yanıtlayan Bilge Yılmaz göreve geldikleri takdirde Haziran 2024'te enflasyondaki artışı aylık yüzde 1,5'a indirmeyi hedeflediklerini belirtti.

"KKM'NİN MALİYETİ OLACAK"

Yılma KKM hesaplarına ilişkin şu ifadeleri söyledi:"Türkiye’de ciddi bir servet dağılımı ve gelir dağılımı bozukluğu yaratıldı, özellikle enflasyon yüzünden. Enflasyondan önce de vardı, enflasyonla ciddi olarak belli bir kesimdeki insanlar zengin edildi. Dar gelirliyi korumak için bizim bazı harcamalar yapmamız gerekecek. Onların hangi kalemler olduğuna oturup karar verilir. Tarımda zaten verilmesi gerekenden az veriliyor ama sanayi kısmında çok yanlış şekilde bu paralar israf ediyor. KKM’den çıkışın da maliyeti olacak. Burada verilen sözler tutulur ama biz bunu sonlandıracağız. Bunun tabii ki Hazine’ye bir maliyeti olacak. Türkiye’nin borçlarını belki 3-4 puan artıracak. Yani gayrisafi milli hasılamızın yüzde 3-4’üyle biz neler yapardık bu ülke için. Tarımda, çocuklarımız için eğitimde, gıdada… Ama o parayı çarçur etti devlet. Bunu borcumuza ekleyeceğiz ama Türkiye’nin iç borcu halledilemeyecek bir seviyede değil. Yani şu an GSYİH’nin yüzde 30’larında deniyor ama 30’larda çıkmayacak çünkü biz o bankaları temizleyince, bu bütçe dışındaki şeyleri tekrar disiplin altına aldığımız zaman, bu oran 70’lere çıkabilir. Ama yine de kabul edilemez bir oran değil. Yani Türkiye iyi yönetildiği zaman bunları eritir uzun vadede.  "

Yılmaz şöyle konuştu:

"ENFLASYONUN YILLIK ARTIŞ HIZINI YÜZDE 20'YE İNDİRME HEDEFİMİZ VAR"

"Enflasyon hedefleme sistemine geri döneceğiz ve onu da birinci sınıf insanlarla yapacağız. 3 aylık projeksiyonlar yapılacak. O yönde de bir faiz patikası çizilecek ve biz başarılı oldukça o faiz yavaş yavaş aşağı çekilecek. Başarılı olamazsak da niye olamadığımızı araştırıp ona göre yürüyeceğiz.

Şimdi, görevi devralırsak, hedefimiz 2024 haziran ayında, aylık enflasyonun yüzde 1.5’e çekilmesi, o anki hız açısından yıllık yüzde 20’ye indirme hedefimiz var."

"POZİTİF FAİZE İHTİYAÇ YOK"

"Türkiye’nin enflasyon üzerine bir faiz vermesi şu aşamada gerekli değil. Bence çok zarar da verir ülkeye."

"IMF DIŞINDA TÜRKİYE'YE BORÇ VERECEK BAŞKA KURUMLAR DA VAR "

"IMF özellikle IMF’ye ihtiyacımız olmadığını ve bu işi IMF’siz yapacağımızı daha önce ilan ettim. Fikrimi değiştirmiş değilim. Başka kurumlar da var Türkiye’ye borç verebilecek, köprü finansmanı yapabilecek. Ben gerekirse uluslararası ilişkilerimizi kullanarak bunları rahatlıkla sağlayacağımızı biliyorum. Ama ona gerek kalmayacak büyük bir ihtimalle. Portföy yatırımlarıyla nefes alacağımız bir ortam oluşacaktır."