Bilge Yılmaz: Enflasyonu 2024 Haziran'da yıllık bazda yüzde 20'ye indireceğiz

Bilge Yılmaz: Enflasyonu 2024 Haziran'da yıllık bazda yüzde 20'ye indireceğiz
İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, Fox TV'de İlker Karagöz'ün sorularını yanıtladı. Yılmaz, Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilme sonrası piyasalarda yaşanan hareketliliği yorumladı. Yılmaz "Seçimleri...

İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz, Fox TV'de İlker Karagöz'ün sorularını yanıtladı. Yılmaz, Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilme sonrası piyasalarda yaşanan hareketliliği yorumladı. Yılmaz "Seçimleri Kemal Bey'in kazanılması konusunda hava oluşması belirsizliği azaltıyor. Bu iyi bir şey ama şu an gidilen yolun kötü olduğu tüm ekonomideki paydaşlar tarafından biliniyor. Bizim kadromuzun iyi olması, çözümlerimizin hazır olması fiyatlanmaya başladı. Ama bir günlük fiyat hareketlerinden de zafer ilan etmemek lazım" dedi.

Enflasyonun düşüşüne ilişkin konuşan Yılmaz "Şu an göreve gelsek 12 ay sonra Haziran 2024'te aylık enflasyonu yüzde 1,5 yıllık enflasyonu yüzde 20 seviyesine indiririz. Göreve gelip şartları gördüğümüzde yeniden değerlendiririz" dedi.

Yılmaz şöyle konuştu:

"Piyasalar genelde belirsizlikleri sevmezler. Seçimleri Kemal Bey'in kazanılması konusunda hava oluşması belirsizliği azaltıyor. Bu iyi bir şey ama şu an gidilen yolun kötü olduğu tüm ekonomideki paydaşlar tarafından biliniyor. Bizim kadromuzun iyi olması, çözümlerimizin hazır olması fiyatlanmaya başladı. Ama bir günlük fiyat hareketlerinden de zafer ilan etmemek lazım. Ama bu iyiye işaret. Şu an görevi alıp yapacaklarımızı yapmaya başladıktan sonra risk primi hızla düşecek. Türkiye daha ucuza kredi bulacak ama en önemlisi vatandaşların hayat standartları artacak. "

"2 HAFTA UZUN BİR SÜRE"

Seçimlerin ikinci tura kalma ihtimalini de değerlendiren Yılmaz "2 hafta uzun bir süre. Burası düzgün yönetilen bir ülke olsa 2 hafta hiçbir şey ama Türkiye'de şu an Merkez Bankası'nın kaynaklarının sonuna gelindi ve sürdürülemeyecek bir şeyin 2 hafta daha sürdürülecek olması piyasaları ürkütecektir." dedi.

"ENFLASYON İLK ETAPTA BİRAZ ARTACAK"

Enflasyonun dengeye gelmesine ilişkin süre veren Yılmaz şunları kaydetti:

"İlk önce enflasyon belli bir miktarda artacaktır. Sebebi de Tayyip Bey'in sisteme yüklediği büyük bütçe açıkları. TÜİK gerçek enflasyonu açıkladığı için de artış olacak ama gerçek anlamda da da enflasyon biraz artacak. Çünkü şu anda harcayamayacağımız paraları harcıyoruz. Niye çünkü Tayyip Bey'in seçimi kazanma isteği var. Seçimden sonra tufan olması onu ilgilendirmiyor. Bu da enflasyonu azdırıyor. Şu an göreve gelsek 12 ay sonra Haziran 2024'te aylık enflasyonu yüzde 1,5 yıllık enflasyonu yüzde 20 seviyesine indiririz. Göreve gelip şartları gördüğümüzde yeniden değerlendiririz. "

"KKM YIL SONU BİTMEDEN KALMAZ"

Kur korumalı mevduat'tan (KKM) çıkış için izleyecekleri yolu anlatan Yılmaz şöyle konuştu:

"Yıl sonu bitmeden KKM kalmaz. KKM mevduatta 100 küsür milyar dolar para var. Böyle bir şeyi şu anki piyasaya sürerseniz piyasalar allak bullak olur. Biz gelince KKM'ye yeni para kabul edilmeyecek. Ama içeride olanların parası korunacak. KKM'yi hemen bitirmek tehlikeli. Şu an piyasalar dengede değil. 3'er aylıklara önce yenileme hakkı vereceğiz. Ama ağustos ayında çıkıp diyeceğiz ki devletin size bir sözü vardı buyurun paranız. İster dolara, ister TL mevduata yatırın ama bunu yapmadan önce piyasayı dengeye sokacağız. Bu şekilde dolarizasyon da bitecek. "