BU YOL YOL DEĞİL

BU YOL YOL DEĞİL
Ekonomist Mahfi Eğilmez, IMF’den edinilen bilgilerle hazırlanan ülkelerin GSYH büyüklükleri ve kişi başına gelir sıralamasını paylaştı. Tablolara göre, Türkiye 1990 yılında da 2019 yılında da GSYH büyüklüğü olarak...

Ekonomist Mahfi Eğilmez, IMF’den edinilen bilgilerle hazırlanan ülkelerin GSYH büyüklükleri ve kişi başına gelir sıralamasını paylaştı. Tablolara göre, Türkiye 1990 yılında da 2019 yılında da GSYH büyüklüğü olarak dünyada 19’uncu sırada yer alıyor. Kişi Başına Gelir sıralamasında ise 1990’da 49’uncu sıradayken 2019’da 74’üncü sıraya gerilemiş görülüyor. Aradan geçen 30 yılda Türkiye GSYH’sini ve kişi başına gelirini artırmış görünse de diğer ülkelerin artışları yanında ilave bir ilerleme sağlayamamış hatta kişi başına gelir sıralamasında ciddi bir düşüş yaşadığı görülüyor.
Eğilmez, tablolara ilişkin “Faizi, kuru, borsayı bir yana bırakıp üretime, verimliliğe, rekabete dönük kalıcı sosyal, siyasal ve ekonomik çözümlere girişmenin zamanı geldi de geçiyor. Dünyada faizi artırarak ya da indirerek ileri gidebilmiş ülke yok” değerlendirmesinde bulundu.