DİSK-AR: TÜİK çalışanların ekmeğiyle oynamaktan vazgeçmelidir

DİSK-AR: TÜİK çalışanların ekmeğiyle oynamaktan vazgeçmelidir
Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Birimi (DİSK-AR) Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Karadeniz gazını 1 ay ücretsiz kullandırılmasından sonra mayıs ayı enflasyonundan doğal gaz ağırlığının "sıfır" olarak alınmasına...

Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Birimi (DİSK-AR) Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Karadeniz gazını 1 ay ücretsiz kullandırılmasından sonra mayıs ayı enflasyonundan doğal gaz ağırlığının "sıfır" olarak alınmasına yönelik açıklama yaptı.

Bu durumun mayıs ayı enflasyonunun 0 ya da eksi çıkabileceği belirtilen açıklamada DİSK-AR "TÜİK’in bu uygulamasıyla Temmuz 2023’te enflasyona göre zam alacak işçiler, memurlar ve emekliler büyük kayba uğrayacak. TÜİK yargı kararına rağmen enflasyon madde sepetini açıklamaktan kaçınırken yeni şaibeli bir uygulamaya, bir operasyona daha imza atıyor. TÜİK çalışanların ekmeğiyle oynamaktan vazgeçmelidir." ifadelerini kullandı.

"Daha düşük zam alınacak"

Uygulamanın temmuz ayında yapılacak zam oranlarını olumsuz etkileyeceği belirtilen açıklamaya şöyle devam edildi:

"Bilindiği gibi işçilerin, memurların ve emeklilerin ücret, maaş ve aylık geliri genellikle 6 aylık enflasyon artışına göre belirleniyor. Toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçiler, diğer özel sektör işçileri, emekliler ve memurlar ocak-haziran dönemine ait enflasyon oranına göre zam alıyor. Mayıs 2023 döneminde enflasyonun doğalgaz fiyatının sıfır kabul edilerek açıklanması, aylık enflasyonun gerilemesine yol açacağından işçiler, emekliler ve memurlar daha düşük oranda zam alacaklar. Özel sektör işçilerinin ve toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin ücretleri için ise enflasyon oranı daha da özem kazanmaktadır. Memur maaşları ve emekli aylıklarına yapılacak zamlarda hükümet “iyileştirmeler” yapabilirken aynı durum özel sektör için çok daha zor. Bu nedenle özel sektör işçileri daha büyük kayba uğrayabilir."