Ek vergiler halka ne kadar yansıyacak?

Ek vergiler halka ne kadar yansıyacak?
Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, seçim sonrası bütçe açıklarını kapatmak için getirilecek ek vergilerin vatandaşa ne ölçüde yansıyacağını kaleme aldı.Aktaş, 2024 Mart'ta yapılacak yerel seçimleri hatırlatarak "Her ne kadar...

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, seçim sonrası bütçe açıklarını kapatmak için getirilecek ek vergilerin vatandaşa ne ölçüde yansıyacağını kaleme aldı.

Aktaş, 2024 Mart'ta yapılacak yerel seçimleri hatırlatarak "Her ne kadar başta enflasyon olmak üzere ekonomik koşullardaki zorluk seçmen davranışları üstünde belirleyici olmuyorsa da yerel seçime kadarki süreçte ekonomik durumun daha da kötüye gitmemesi için elden gelenin yapılacağı açıktır" diyerek şöyle dedi:

"Bu vergiler doğrudan vatandaşa dokunmayacak ya da az dokunacak vergilerdir. 

Bir kere şirketler için düşünülen aktif vergisinin kuşkusuz vatandaşla doğrudan bir ilgisi yoktur. Bu vergi şirketlerin durumunu etkiler ve vatandaşa dolaylı bir yansıma elbette olur ama bir ÖTV, bir KDV artışı gibi etki doğurmaz.

Motorlu taşıtlar ve emlak vergilerinde düşünülen yeni düzenleme de daha çok ikinci ve sonraki araç ve gayrimenkuller için öngörüldüğünden bunların da vatandaşı etkilemesi sınırlı kalacaktır. 

Bunlar yurt içinde kaynak yaratmaya dönük politikalar... 

Asıl ihtiyaç duyulan tabii ki yabancı kaynak... Bunu nereden ve nasıl bulacağız, önemli olan bu. 

Türkiye’nin taze döviz bulması gerekiyor. Körfez ülkelerinden ya da Rusya’dan gelen döviz veya Rusya’nın alacaklarını ötelemesi bir yere kadar çare olabiliyor; Merkez Bankası’nın elinin bollaşması gerek. Bunun yolu da Körfez ya da Rusya dışından döviz bulunmasından geçiyor. 

İyi de bu nasıl olacak? Ne yapacağız da son yılların klasikleşen kaynakları dışında başka kaynaklardan döviz bulabileceğiz."

Yazının tamamı için tıklayın