Ekonomim yazarı Aktaş: En zengin yüzde 5 hariç herkes artık daha yoksul

Ekonomim yazarı Aktaş: En zengin yüzde 5 hariç herkes artık daha yoksul
Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, "En zengin yüzde 5 hariç herkes artık daha yoksul" başlıklı yazısında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre hanelerin en zengin kesimi dışında kalan herkesin yoksullaştığını...

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, "En zengin yüzde 5 hariç herkes artık daha yoksul" başlıklı yazısında, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre hanelerin en zengin kesimi dışında kalan herkesin yoksullaştığını yazdı.

Köşesinde TÜİK verilerinden aldığı bilgiyi derleyen ve verilerin "devletin resmi rakamları" olduğunun altını çizen Aktaş şöyle dedi:

"Gelir dağılımında hanelerin son yüzde 20’si zengin kabul edilir. Son yüzde 20’yi dört yüzde 5’lik grup olarak düşünelim, bu dört grubun ilk üçü bile kayba uğramış. 

Zenginleşen yalnızca son yüzde 5’lik grup.

Hani hep söyleniyor ya “Orta direk yok oldu” diye...

İşte buyurun... TÜİK'in resmi verileriyle ortaya konulmuş gerçek bu.

Hanelerin en yoksul yüzde 10’unun geliri değişmiyor, sonraki yüzde 85 yoksullaşıyor, son yüzde 5 ise daha da zenginleşiyor. 

Bu karşılaştırma 2020’den 2021’e geçişte yaşanıyor. 

Şimdi düşünün; tüketici enflasyonunun yıl içinde bir ara yüzde 86'ya ulaştığı, üretici fiyatlarının uzun süre çift hanede seyrettiği, gıda enflasyonunun yine çift haneye çıktığı 2022 yılında durum ne olmuştur?

Öyle görünüyor ki 2022 verileri 2021'i mumla aratacak gibi..."

Yazının tamamı için tıklayın