Ekonomim yazarı Aktaş: Millet İttifakı liyakatli kadroları getirse de dövizi kısa vadede tutmak mümkün olmayabilir

Ekonomim yazarı Aktaş: Millet İttifakı liyakatli kadroları getirse de dövizi kısa vadede tutmak mümkün olmayabilir
Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, seçimler sonrasında döviz kurunun seyrine ilişkin iki farklı senaryoyu bugünkü köşesinde değerlendirdi. Aktaş seçim sonucu ne olursa olsun kurun kısa vadede gerileme şansının zayıf olduğuna...

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, seçimler sonrasında döviz kurunun seyrine ilişkin iki farklı senaryoyu bugünkü köşesinde değerlendirdi. Aktaş seçim sonucu ne olursa olsun kurun kısa vadede gerileme şansının zayıf olduğuna dikkati çekti.

Aktaş "15 Mayıs’ta dövizin gazını kim nasıl alabilir ya da alabilen çıkar mı?" başlıklı yazısında şunları kaydetti:

"Seçimi Cumhur İttifakı kazanırsa, her ne kadar para politikasında bir değişiklik olmayacağı söylense bile yaz aylarında bir U dönüşü yapılabilir. Mehmet Şimşek ısrarını hatırlayalım. O dönüş, Mehmet Şimşek’le olmaz da başkasıyla olur.

Seçimi Millet ittifakının kazanması halinde ise Merkez Bankası bütünüyle araç bağımsızlığına kavuşacak, maliye politikasıyla da desteklenecek bir para politikası uygulanacak ve bu sayede kur üstündeki baskı birden yok olabilecek. 

Bunlar döviz kurunun tırmanıp gitmesini önlemeye dönük adımlar. Hiçbir iktidar tersini istemez tabii ki, kurun tırmanması demek tüm dengelerin bozulması, özellikle de enflasyonun yine çift hanelere yol alması  demek.

Ama Cumhur İttifakı U dönüşü yapsa da, Millet İttifakı para politikasını kökten değiştirse ve liyakatli kadroları işbaşına getirse de, ki getirmesi zaten bekleniyor, yurt dışından ciddi bir fon akışı sağlamak ve bu sayede kuru tutmak kısa vadede mümkün olmayabilir. Bu risk hala var."

Yazının tamamı için tıklayın