Ekonomim yazarı Aktaş: Onlarca yıl boyunca 100 liraya gelmiş olan borç stokuna, bir ayda 19 lira daha ekleme başarısı göstermişiz

Ekonomim yazarı Aktaş: Onlarca yıl boyunca 100 liraya gelmiş olan borç stokuna, bir ayda 19 lira daha ekleme başarısı göstermişiz
Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, Hazine'nin borç stokunun haziran ayında 882 milyar lira birden artarak 5,6 trilyon lirayı aştığını belirterek ““Haziranda kaydedilen artış tam 882 milyar lira. Lütfen dikkat, 1 trilyon liraya...

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, Hazine'nin borç stokunun haziran ayında 882 milyar lira birden artarak 5,6 trilyon lirayı aştığını belirterek ““Haziranda kaydedilen artış tam 882 milyar lira. Lütfen dikkat, 1 trilyon liraya yakın bir borç artışından söz ediyorum.” Dedi.

Aktaş, "Hani hazirandaki artış 882 milyar lira ya... 2017 sonundaki toplam borç geçen aydaki artış kadar bile değildi. 2017 sonundaki tutar 877 milyardı" dedi. 

Aktaş Ayrıca “Onlarca yıl boyunca 100 liraya gelmiş olan borç stokuna, bir ayda 19 lira daha ekleme başarısı(!) göstermişiz” ifadelerini kullandı.

Aktaş, yazısında, şu ifadeleri kullandı:

"Hazine’nin borç stokunun bir ayda böylesine rekor artış göstermesinin en temel nedeni döviz kurunda yaşanan artış...

Dövizi aylarca baskılar ve normal seyrine izin vermez de seçim sonrası baraj kapaklarını açarsanız, olacağı bu!

Hazirandaki 882 milyar liralık artışın 810.7 milyarı döviz cinsi borçlardan kaynaklandı. TL cinsi borçlardan kaynaklanan artış ise 71.3 milyar lira düzeyinde.

Haziran ayında iç borç stoku 227.5, dış borç stoku 654.4 milyar lira arttı.

Oysa biraz önce vurguladım; TL cinsi borçlardan kaynaklanan artış 71.3 milyar lira.

TL cinsi borç artışı ile iç borç artışı çok farklı ama burada bir yanlışlık yok. Çünkü iç borcun bir kısmı döviz cinsinden. Böyle olunca dövizdeki artış iç borcu da artırıyor."