Ekonomist Şengül: Sıkı maliye politikasını vergi artışıyla yaparsanız sonucu enflasyonist olur

Ekonomist Şengül: Sıkı maliye politikasını vergi artışıyla yaparsanız sonucu enflasyonist olur
Ekonomist Prof. Dr. Özlem Derici Şengül, Türkiye'nin ekonomide rasyonel zemine dönme aşamasında sıkılaştırıcı ve genişletici para politikalarının aynı anda görüldüğüne dikkati çekerek "Enflasyonla mücadele adına baktığımızda...

Ekonomist Prof. Dr. Özlem Derici Şengül, Türkiye'nin ekonomide rasyonel zemine dönme aşamasında sıkılaştırıcı ve genişletici para politikalarının aynı anda görüldüğüne dikkati çekerek "Enflasyonla mücadele adına baktığımızda bir faiz artışı söz konusuysa yani nispeten diyelim sıkı para politikası uygulanıyorsa bunun sıkı maliye politikasıyla desteklenmesi lazım ancak vergi artışları yoluyla yaparsanız bu sıkı maliye politikası enflasyonist olur" dedi.

Ekonomim'den Burcu Göksüzoğlu'na konuşan Şengül şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin rasyonel zemine dönmesi biraz zaman alacak. Önümüzde yerel seçimler işleri karmaşıklaştırıyor gibi görünüyor. Çünkü aynı anda daraltıcı politikalar ve genişletici politikalarla karşılaşıyoruz. Enflasyonla mücadele adına baktığımızda bir faiz artışı söz konusuysa yani nispeten diyelim sıkı para politikası uygulanıyorsa bunun sıkı maliye politikasıyla desteklenmesi lazım ancak vergi artışları yoluyla yaparsanız bu sıkı maliye politikası enflasyonist olur. İlk faiz artışının böyle sınırlı olması sonrası mütevazı adımlarla gidilecektir. Dolayısıyla zaman alacak. Enflasyon beklentileriyle politika faizinin çakışması lazım. Birinci kural bu. İkinci kural da bütün ülkedeki faiz seviyesinin bu politika faizi etrafında belirleniyor olması lazım. Şu an oradan uzağız, birbiriyle uyumlu olmayan fiyatlamalar söz konu faizler tarafında. Rasyonel zemine oturması için bunun konsolide olması gerekir normalleşme için. Bu da ancak bence seçimden sonra politika eş güdümüyle gerçekleşecek."