Ekonomistlerden faiz değerlendirmesi: Kerhen artırılan faizle bir yere varmak mümkün değil

Ekonomistlerden faiz değerlendirmesi: Kerhen artırılan faizle bir yere varmak mümkün değil
Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Buna göre politika faizi 250 baz puan artışla yüzde 17,5'e yükseltildi. TCMB'nin faiz artışı sonrası ekonomistler kararı sosyal medyadan değerlendirdi.TIKLAYIN- Merkez...

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı. Buna göre politika faizi 250 baz puan artışla yüzde 17,5'e yükseltildi. TCMB'nin faiz artışı sonrası ekonomistler kararı sosyal medyadan değerlendirdi.

TIKLAYIN- Merkez Bankası’ndan 250 baz puanlık faiz artışı

İşte ekonomistlerin yorumları:

Mahfi Eğilmez

"TCMB Politika faizini yüzde 17,50'ye çıkardı. Zahmet oldu aslında. Yapısal reformların yapılmadığı, hiçbir ekonomik programın açıklanmadığı bir ortamda kerhen artırılan faizle bir yere varmak mümkün değil."

Serap Durusoy

"TCMB politika faizini beklentilerin altında yüzde 15'ten yüzde 17,50 seviyesine çıkardı. MB ilk PPK toplantı özetinde gösterdiği cesareti maalesef aksiyonuna yansıtamadı. Beklentinin altında gelen karar enflasyon beklentisini de besleyerek kuru yukarı yönlü tetikleyecek."

Kerim Rota

"Haftaya enflasyon raporu toplantısında; "enflasyonla mücadele diye bir niyetimiz zaten yok" diyeceklerse tutarlı bir adım."

Barış Soydan

"Merkez Bankası politika faizini yüzde 17.5'e yükseltti. Tam olarak Abdülkadir Selvi'nin dediği gibi. Başka ülkelerde Merkez Bankası başkanları izlenir, biz Selvi'yi izleyeceğiz. Yüzde 70'e giden enflasyon karşısında yüzde 17.5 çok yetersiz olduğuna göre TL'deki değer kaybı sürecek demektir."

Uğur Gürses

"Enflasyon yüzde 60'a koşuyor; Faizi sadece yüzde 17.5'e çekip şu denmiş: "Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirlenecektir." Dalga mı geçiyorsunuz?"

Yalçın Karatepe

"MB faizi yüzde 17,5'a çıkarırken, sanırım Arap ülkeleriyle yapılan görüşmeleri de dikkate almış ve oradan gelecek paraya bel bağladıklarını da ifade etmiş: Doğrudan yabancı yatırımlar..."

Murat Muratoğlu

"Enflasyonun tekrar patlayacağı bir ortamda, yüzde 17.50 ile yüzde 25 faiz arasında bir fark yok aslında... Küçük artırımların verdiği mesaj yeteri kadar faiz artırılmayacak. Çıkmadık candan ümit kesilmez felsefesi iyi güzel de belli ki bu yıl o can da çıkacak."

Daha sonra bir paylaşım daha yapan Muratoğlu "Kamu bankaları döviz satıp müdahalede bulunmaya başladı. Eski nas eski hamam..." dedi.

Binhan Elif Yılmaz

"TCMB, politika faizini 250 bps artırarak yüzde 17,50’ye çıkardı. Kademeli sıkılaşmada ikinci kademe geride kalırken, enflasyonla mücadele bir sonraki karara kaldı (belki)."

Tunç Şatıroğlu

"Geçmiş olsun. Aşırı gevşek para politikası devam ediyor."