Elektrikli araçlar ve temiz teknolojilere geçiş, küresel petrol kullanımındaki büyümeyi durma noktasına getirdi

Elektrikli araçlar ve temiz teknolojilere geçiş, küresel petrol kullanımındaki büyümeyi durma noktasına getirdi
Uluslararası Enerji Ajansı'nın raporuna göre elektrikli araçlara ve diğer temiz teknolojilere geçiş, küresel petrol kullanımındaki büyümeyi neredeyse tamamen durma noktasına getirdi.Rapora göre dünyada petrol talebinin önümüzdeki...

Uluslararası Enerji Ajansı'nın raporuna göre elektrikli araçlara ve diğer temiz teknolojilere geçiş, küresel petrol kullanımındaki büyümeyi neredeyse tamamen durma noktasına getirdi.

Rapora göre dünyada petrol talebinin önümüzdeki beş yıl içinde keskin bir şekilde düşmesi bekleniyor. 

Euronews'un derlediği habere göre, 2026'dan sonra küresel benzin kullanımının azalmasını öngören değerlendirmeler, OPEC ve diğer petrol üreticileri için iyi haber değil. 

Rapor, dünya talebinin 2023'te günde 2,4 milyon varil gibi güçlü bir sıçrama yapacağını öngörüyor. Kurumun icra direktörü Fatih Birol "Temiz enerji ekonomisine geçiş hız kazanıyor ve küresel petrol talebi bu on yılda geleceği noktada artık zirveyi temsil ediyor" dedi.

Benzin tüketimi 2026'dan sonra düşecek

Ajans, dünya petrol ürünleri talebinin yaklaşık dörtte birini oluşturan benzin tüketiminin 2026'dan sonra düşeceğini tahmin ediyor.

Bu durumun nedeni petrol kaynaklarının azalması değil, arzdan ziyade talebin zayıflaması. Suudi Arabistan tarafından düzenlenen son üretim kesintileri de petrol fiyatlarını yükseltmeye yetmedi. Talepte düşüş devam ettikçe petrol fiyatları da düşmeye devam edecek.

Riyad 4 Haziran'da günde bir milyon varil, yani küresel arzın yaklaşık yüzde 1'ini keseceğini duyurmuştu. Şu anda varil başına 75 dolar civarında olan brent ham petrol fiyatları, bu duyurudan önceki seviyelerin yaklaşık bir dolar altında.