Emeklilerden maaş tepkisi: Bir çay parası bulup da bir yere gidemiyor emekli, akşama kadar parklarda oturuyor

Emeklilerden maaş tepkisi: Bir çay parası bulup da bir yere gidemiyor emekli, akşama kadar parklarda oturuyor
Ankara’da emekliler, maaşlarına yapılması beklenen zam oranına tepki gösterdi. Geçinemediğini vurgulayan memur emeklisi Emine Akbulut, “Yiyeceklerden kısıyoruz. Gezmiyoruz, tatile gitmiyoruz. O kadar sinirimiz bozuk ki… Biz halk...

Ankara’da emekliler, maaşlarına yapılması beklenen zam oranına tepki gösterdi. Geçinemediğini vurgulayan memur emeklisi Emine Akbulut, “Yiyeceklerden kısıyoruz. Gezmiyoruz, tatile gitmiyoruz. O kadar sinirimiz bozuk ki… Biz halk olarak çok mağduruz” dedi. Güngör Bahadır ise emeklilerin parklarda sosyalleştiğini söyleyerek “Parklarda oturanlar emekliler... Bir çay parası bulup da bir yere gidemiyor. Akşama kadar burada oturuyor. Bir bardak çay 5 lira. Nasıl geçinsin bu insanlar” diye konuştu. Ahmet Erken ise “En az yüzde 50 olsun isteriz. İrade onlarda. Bizimki bir temenni. İnsanların da varlıklarını sürdürecek düzeye, insanca yaşayacak düzeye getirilmesini isteriz” ifadesini kullandı.

AKP, memur maaşlarında artış öngören kanun teklifini dün TBMM Başkanlığı’na sundu. 17 maddelik teklifte emeklilerin maaşlarında yapılacak artışla ilgili düzenleme yer almazken milyonlarca emekli ve memurun beklediği enflasyon oranı da dün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Emekli ve memur maaşlarını belirleyecek olan söz konusu haziran ayı enflasyonu 3,92 ve yıllık enflasyon ise yüzde 38,21 olarak açıklandı.

Ankara’daki emekliler, aylıklarına yapılacak olan zamma ilişkin bugün ANKA Haber Ajansı’nın sorularını yanıtladı. Memur emeklisi Emine Akbulut, emekli maaşının yetersiz olması nedeniyle yiyeceklerinden kıstığını belirterek şunları söyledi:

"Başımızdakilerin defolup gitmesini istiyorum"

“Şu anda zar zor geçiniyorum. İki kişiyiz, kendi evimiz. Daha 10 yıldır ben evimin borcunu ödüyorum. Bu yılın ekiminde bitecek. Devlet memuru emeklisiyim, daha yeni bitecek Ekim’de. Benim aldığım maaş, 8 bin 300 lira. Memurlara 22 bin lira maaş verilecek herhalde. Ben de memur emeklilerinin en az 17-18 bin lira alması gerektiğini düşünüyorum. Benim özlük haklarım elimden alındı emekli olurken. Ondan dolayı yetersiz. Ben zar zor geçiniyorsam diğer 4 çocuk ailesi, 2 çocuk ailesi nasıl geçinecek? Evi kira olanlar nasıl geçinecek? Çoğu şeyleri kısıtlıyoruz, yiyeceklerden kısıtlıyoruz. Gezmiyoruz, tatile gitmiyoruz. Başımızdakilerin defolup gitmesini istiyorum. O kadar sinirimiz bozuk ki… Biz halk olarak çok mağduruz. Çok kötü durumdayız. Psikolojimiz zaten alt üst. Halka yapmadı, kendi memurlarına yaptı. Zaten ‘kendi memurum’ demiyor mu? Kendi memuruna zammı yaptı. Halkı umursamıyor. Ölmüş mü kalmış mı? Yaşıyor mu yaşamıyor mu? Besleniyor mu beslenmiyor mu umurunda değil. Onun için ben bu hükümeti istemiyorum. Nefret ediyorum, defolsun gitsin başımızdan. Ben devlet memuru emeklisi olarak benim maaşım 8 bin 300, yani asgari ücretin altında kaldı. 33-34 yıllık devlet memuru emeklisiyim, o kadar hizmet verdim aldığım maaş bu. Bu hak mı? Ben soruyorum, bu hak mı?”

"Akşama kadar parkı bekliyor, akşam da eve gidip yatıyor"

Güngör Bahadır ise mevcut emekli ücret ile ev kirası bile ödenemediğine tepki gösterdi. Bahadır, şunları söyledi:

“Bir adamın evi yoksa, emekliyse, aldığı para 7 bin 500 lira; bu para ile bu adam nasıl kira ödeyecek de geçinecek? Bir ülke kuzu pirzola 5 liraysa, hayvanların otu 10 liraya satılıyorsa o emeklilere yazık. Toptan sabun fabrikasına göndersinler. Bak, parklarda bütün oturanlar emekliler, bir çay parası bulup da bir yere gidemiyor. Akşama kadar burada oturuyor; eğer evi varsa, geçineceği bir oturacak evinde. Yoksa akşama kadar parkı bekliyor, akşam da eve gidip yatıyor. Bir bardak çay 5 lira. Nasıl geçinsin bu insanlar?”

"Geçmişte daha iyi geçiniyordum"

Bahadır, emekli maaşının ne kadar olması gerektiğine ilişkin soruya şu yanıtı verdi:

“Biz ne bilelim, büyükler bilir. Gönül ister ki bir emekli tatilini yapabilsin ama nerede? Gördün mü sen hiçbir emeklinin tatil yaptığını? Adam bir de iş buluyor geçineyim diye, tatili bırak. 2 bin 800 lira maaş alırken ben şekerin kilosunu 5 liraya alırdım. Şimdi 7 bin 500 lira maaş alıyorum, şekerin kilosu 25 lira. Yağı ben 35 liraya alıyordum, şimdi yağ 150 lira. Benim alım gücüm yok. Benim paramı ne kadar artırırsan arttır. Katladıktan sonra değişmiyor ki… Geçmişte daha iyi geçiniyordum. Sebze haline giriyorum, meyvelerin yüzüne bakıyorsun. Meyve var, 10 liraya da var ama yenmez.”