En düşük SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı ne kadar olacak?

En düşük SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı ne kadar olacak?
Memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı arasındaki fark toplu sözleşmeden dolayı yüzde 11,68 oldu. Aradaki farkı kapatacak oransal bir düzenlemenin Meclis'e sunulması bekleniyor. Gazete Pencere Haber MerkeziCumhurbaşkanı...
Memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı arasındaki fark toplu sözleşmeden dolayı yüzde 11,68 oldu. Aradaki farkı kapatacak oransal bir düzenlemenin Meclis'e sunulması bekleniyor. 

Gazete Pencere Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın bu hafta toplanması beklenen kabinede Erdoğan'a yapılan emekli maaşı çalışmalarının sunması bekleniyordu. Ancak kabine bu hafta Erdoğan'ın yoğun programından dolayı toplanmadı. Memur emeklisinin zam oranı TÜİK'in açıkladığı enflasyon oranından sonra yüzde 49,25 oldu. Mevcut enflasyon verisiyle hesaplanan SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı zam oranı geçen yılın ikinci altı aylık döneminde oluşan TÜFE artışı oranında yüzde 37.57 oldu.

Memur emeklisi maaşı ile SSK ve Bağ-Kur emeklisi maaşı arasındaki yüzde 11,68'lik oranının nasıl kapatılacağı ise emeklinin merak ettiği en önemli konu. Meclis gündemine getirilmesi ön görülen emekliye ek zam düzenlemesi sonucu emeklilerin maaşlarındaki kesin artış oranı belli olacak.

Hükümet kanadından edinilen bilgiye göre, emekli maaşı ile memur emeklisi zammı arasındaki farkı eritmek için, 'oransal bir düzenleme' gündemde. Çalışmaların devam ettiği, oransal manada artış değerlendirmesinin önümüzdeki hafta kabinede  değerlendirilmesi bekleniyor. Çalışmalar gelecek haftaya kadar sonuçlanırsa kabinede değerlendirilmesi, ardından kanun teklifi şeklinde Meclis'e sunulması bekleniyor.

16 Ocak'tan sonra Meclis'e sunulması bekleniyor

Emekli aylıklarına enflasyon verisi dışında yapılacak zam için yasal değişiklik gerekiyor. Yapılacak yasal değişikliğin 16 Ocak'tan sonra Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor. Emekli aylıklarının daha öncesinde verilmesi durumunda ise sonradan aradaki farkın hesaplara aktarılması öngörülüyor.

Kök maaşa zam nasıl yapılacak?

Emekli maaşının, ek zamlar olmaksızın, ham hali anlamını taşıyan kök maaş hesaplaması kafa karışıklığı yaratabiliyor. Kök maaş ne olduğu ve nasıl hesaplanacağı, ocak ayı emekli maaşı zam döneminin gelmesiyle birlikte merak edilen konular arasında... Örneğin kök maaşı 5 bin 500 lira olan bir emekliye, temmuz ayında yüzde 30 zam yapıldı diyelim. Bu zam 7 bin 500 lira üstünden değil 5 bin 500 lira üstünden yansıtılacak. Emeklinin kök maaşı yüzde 30 zam sonrası 7 bin 150 TL olacak. Ancak en düşük maaş 7 bin 500 TL olduğu için yine 7 bin 500 TL maaş almaya devam edecek. Aradaki farkı Hazine karşılayacak. Yani emekliye 7 bin 500 liranın üzerine yüzde 30 zam yapılıp 9 bin 750 lira maaş verilmeyecek. Ancak diyelim en düşük maaş temmuzda 8 bin liraya yükseltildi. Yüzde 30 zam sonrası kök maaşı 7 bin 150 lira olan emekli 8 bin lira maaşa hak kazanacak.