EPDK'dan takas fiyatının artırılmasına ilişkin açıklama: Elektrik faturalarını etkilemeyecek

EPDK'dan takas fiyatının artırılmasına ilişkin açıklama: Elektrik faturalarını etkilemeyecek
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) dün elektrik sektörünü ve özellikle de elektrik üreticilerini yakından ilgilendiren önemli bir karar aldı. Elektrik üreticileri ve tedarikçi şirketler için referans fiyat olan Piyasa Takas...

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) dün elektrik sektörünü ve özellikle de elektrik üreticilerini yakından ilgilendiren önemli bir karar aldı. Elektrik üreticileri ve tedarikçi şirketler için referans fiyat olan Piyasa Takas Fiyatı (PTF) tavan fiyatı 2600 TL/MWh’den 2700 TL/MWH’ye yükseltildi.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da konuya ilişkin açıklama yaptı. Yılmaz söz konusu artışın vatandaşların faturalarına yansımayacağını vurguladı. Yılmaz, takas fiyatındaki artışın tedarikçilerin ve üreticilerin ekonomik kaynaklara yönelmesi için atılan bir adım olduğunu, bu durumunda tedarikçilerin portföylerini genişleteceğini savundu.

Yılmaz " Daha rekabetçi bir fiyat seviyesi oluşacak. Tüketicilerimizin korunmasına yönelik gerekli adımları kararlılıkla atmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Yılmaz ayrıca "Kaynakların en doğru ve en ekonomik şekilde kullanımı önceliğimiz ve bunu teşvik ediyoruz. Bu yükselişin piyasadaki fiyat rekabetini arttırmasını ve tüm tüketici grupları dahil bütün paydaşlar için avantajlar getirmesini bekliyoruz" dedi.

"Elektrik faturalarını etkilemeyecek"

Kamuoyunda "elektriğe zam" haberlerinin kararla bir ilgisi olamadığının altını çizen Yılmaz, kararın elektrik faturalarıyla bir alakası olmadığını belirtti.

Yılmaz şunları söyledi:

“Azami uzlaştırma fiyat mekanizması ile arz güvenliğini ve tüketicilerimizi korumaya devam ediyoruz. Bir kez daha özellikle vurgulamak istiyorum elektrik üreticileri ve tedarikçileri için referans fiyat olan PTF tavan fiyatının yükseltilmesi vatandaşlarımızın faturalarına yönelik bir artış değil. AUF le uyumlu şekilde tedarikçileri daha ekonomik kaynağa yöneltecek bir adım. Böylelikle portföyleri genişleyecek. Üreticiler açısından daha rekabetçi bir fiyat seviyesi oluşacak. Özellikle pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının etkileri ile fiyat hareketlerinde yaşanan arızi durumların ortadan kaldırılmasına yönelik yeni bir adım atmış olduk. Dün olduğu gibi yarın da fiyat hareketlerini titizlikle izlemeyi ve tüketicilerimizin korunmasına yönelik gerekli adımları kararlılıkla atmayı sürdüreceğiz”