Erdal Sağlam: Rezerv artışının adı rasyonel politika oldu

Erdal Sağlam: Rezerv artışının adı rasyonel politika oldu
10 Haber yazarı Erdal Sağlam, Mehmet Şimşek'li yeni ekonomi modelinde 40 günün geride kaldığını ve bu sürede tek olumlu gelişmenin rezerv artışı olduğunu kaydetti.Sağlam "Rezerv artışının adı rasyonel politika oldu" başlıklı...

10 Haber yazarı Erdal Sağlam, Mehmet Şimşek'li yeni ekonomi modelinde 40 günün geride kaldığını ve bu sürede tek olumlu gelişmenin rezerv artışı olduğunu kaydetti.

Sağlam "Rezerv artışının adı rasyonel politika oldu" başlıklı yazısında şu ifadeleri kaydetti:

Geçtiğimiz Nisan ortasıyla, yani seçim nedeniyle döviz talebinin arttığı, efektif ve altınların yastık altına girmeye başladığı dönemi kıyasladığımızda tablo çok farklı. Nisan ayı ortasındaki rakamlara bakacak olursak; swap hariç net rezervlerin düzeyi eksi 60 milyar dolar idi. Şimdi Erdoğan’ın 14 milyar dolar olarak belirttiği artışa rağmen bu hafta içindeki swap hariç net rezerv rakamı da eksi 60 milyar dolar. Yani seçim öncesiyle kıyasladığımızda rezervlerin eksi 60 milyar dolar düzeyinde kalmaya bugün de devam ettiğini görüyoruz. Bunun bir başarı olarak, hatta bu artışın rasyonel politikanın kendisiymiş gibi sunulması çok ilginç.

Rezervlerin artış nedenine gelince… Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek seçimden sonra olmasına rağmen vermediği için, kurlar çok hızla arttı. İşte kurların hızlı artışını gören, Merkez Bankası’nın politika faizinin de yüzde 25’lere kadar çıkacağı beklentisine giren vatandaş yastık altındaki efektif ve altınlarını sisteme geri sokmaya başladı. Bunun yanında ihracat dövizinin hepsi de Merkez Bankası’nda kaldığı için rezervlerdeki hızlı artış kaydedildi"

Yazının tamamı için tıklayın

TIKLAYIN- Mehmet Şimşek’in 40’ı çıktı: 40 günde ne yaptı ne yapamadı?