Eski IMF çalışanı cevapladı: IMF’nin ekonomi reçetesi nasıl olurdu?

Eski IMF çalışanı cevapladı: IMF’nin ekonomi reçetesi nasıl olurdu?
Eski IMF çalışanı Burcu Aydın Özüdoğru, Türkiye'nin ekonomik sorunlarını çözmek için IMF'ye gitmesi durumunda neler yaşanabileceğini yazdı. Ekonomim gazetesindeki yazısında Özüdoğru, "IMF tarafından yüklü finansman girişi...

Eski IMF çalışanı Burcu Aydın Özüdoğru, Türkiye'nin ekonomik sorunlarını çözmek için IMF'ye gitmesi durumunda neler yaşanabileceğini yazdı.

Ekonomim gazetesindeki yazısında Özüdoğru, "IMF tarafından yüklü finansman girişi ve hükümet tarafından piyasalara güven veren bir ekonomi programı ile yurt dışından yüklü fon girişi ve yurt içi yerleşikler tarafında da yabancı paradan TL’ye dönüş olabilirdi. Hatta bugünlerde TL’deki değer kaybı yerine, TL’nin aşırı değerlenmemesi için atılacak makro-finansal politikaları konuşuyor olabilirdik. Stabil bir kur ile Mayıs sonunda yüzde 40 civarında zirve yapan enflasyonu aşağı çekmek çok daha hızlı ve düşük maliyetli olabilirdi. KKM’ye talep doğal olarak azalarak program sonlandırılabilirdi." dedi.

"Vergi adil olabilirdi"

ÖTV ve KDV'ye gelen artışlara değinen Özüdoğru, IMF programı senaryosunda vergi ödemelerinin daha adil olabileceğini belirtti. Özüdoğru "IMF programı ile kamu personel maaşları, emekli aylıkları beklenilen enflasyonun çok üzerinde artmazdı. Bu programın en sevilmeyen kısmı olurdu. Ama öte taraftan bu yüklü artışlar nedeniyle çok yüksek vergi artışlarına gidilmesi de gerekmezdi." diyerek şöyle devam etti:

" Vergi tabanı, istisna ve muafiyetler ile vergi dışı bırakılan alanı vergiye tabi tutarak daha adil olabilirdi. Asgari ücretin biraz üzerinde çalışan nasıl gelir vergisine tabi ise; KKM’den faiz elde eden veya borsadan para kazanan da artan oranda gelir vergisi ödeyebilirdi."

Yazının tamamı için tıklayın