Eski TÜİK Başkanı Aydemir: Madde fiyat sepetinin açıklanmaması zihniyet problemi

Eski TÜİK Başkanı Aydemir: Madde fiyat sepetinin açıklanmaması zihniyet problemi
Eski Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, TÜİK'in yargı kararına rağmen madde fiyat sepeti açıklamamasına ilişkin Gazete Pencere'ye açıklamalarda bulundu. Aydemir, TÜİK'in karara rağmen madde fiyat sepetini...

Eski Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, TÜİK'in yargı kararına rağmen madde fiyat sepeti açıklamamasına ilişkin Gazete Pencere'ye açıklamalarda bulundu. Aydemir, TÜİK'in karara rağmen madde fiyat sepetini açıklayacağını düşünmediğini, bunun bir "zihniyet problemi" olduğunu ifade etti. Aydemir ayrıca TÜİK'in son 2-3 yıldır açıkladığı enflasyon oranlarının yeniden hesaplanarak, çalışanlara bu oranlar üzerinden zam verilmesi gerektiğini belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin "Enflasyonun yüzde 45'in altında gelmesini bekliyoruz" açıklamasına da değinen Aydemir "Bakan Nebati ya çok ileri görüşlü ya da veriler önceden veriliyor. Veriler önceden veriliyorsa bu hem hukuken hem de uluslararası standartlara göre suçtur" dedi.

TÜİK Haziran 2022'den beri 400'den fazla ürünün fiyatını açıkladığı "madde fiyat sepeti"ni açıklamıyor. TÜİK, kararı aldığı dönemde bu kararın gerekçesi olarak "AB ülkelerinin şeffaflık düzeyine uyum sağlandı" diyerek duyurmuştu. Geçtiğimiz günlerde ise Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) konuyu CİMER üzerinden yargıya taşımış ve söz konusu dava neticesinde mahkeme sepetin açıklanmasının TÜİK'in "vazifesi" olduğuna hükmetmişti. DİSK Başkanı Arzu Çerkezlioğlu kararı "“TÜİK’in Haziran 2022’de enflasyona esas madde fiyat listesini açıklamaktan vazgeçmesi üzerine TÜİK’e karşı açtığımız davayı kazandık. Yargı kararı gereği TÜİK madde fiyat listesini yeniden yayımlamak zorunda" sözleriyle duyurmuştu.

TIKLAYIN - DİSK Genel Başkanı: TÜİK’e açtığımız davayı kazandık

"BENİM AÇIKLAYACAĞINA İNANCIM YOK"

TÜİK bugün nisan ayına ilişkin enflasyon verisini açıkladı ancak madde fiyat sepetini yargı kararına rağmen yine açıklamadı. Kararı Gazete Pencere'ye değerlendiren Eski TÜİK Başkanı Aydemir, şunları söyledi:

"Zaten hiçbir sebep yokken kaldırdı. Enflasyonu düşük gösterdiği belli olmasın diye. Eğer iyi niyetli olsalar, 'böyle bir talep var, açıklayalım' derlerdi. TÜİK'in veriyi açıklayacağını düşünmüyorum. Çünkü problem zihniyet problemi. Zihniyet şeffaf olmama, zihniyet enflasyonu doğru açıklamamak. Benim açıklayacağına inancım yok. Çünkü örneklerini görüyoruz. Artık bazı mahkeme kararları uygulanmıyor."

TIKLAYIN - TÜİK yargı kararını dinlemedi: Madde fiyat sepetini açıklamadı

"BAKAN NEBATİ YA ÇOK İLERİ GÖRÜŞLÜ YA DA VERİLERİ ÖNCEDEN BİLİYOR"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin dün katıldığı bir televizyon programında "Enflasyonun yarın yüzde 45'in altına inmesini bekliyoruz" ifadelerini de değerlendiren Aydemir, "Bakan Nebati ya çok ileri görüşlü ya da veriler önceden veriliyor. Veriler önceden veriliyorsa bu hem hukuken hem de uluslararası standartlara göre suçtur. 45 diyorsun bir gün önce, enflasyon 43 çıkıyor sen nasıl hesaplıyorsun bunu?" diye sordu.

"SON 2-3 YILIN ENFLASYON VERİSİ YENİDEN HESAPLANMALI VE ZAM OLARAK VERİLMELİ"

TÜİK Başkanı Aydemir, enflasyonun düşmediğini, "düşük açıklandığını" belirtirken, baz etkisinin de bittiğini ifade etti. Aydemir şöyle konuştu:

"Baz etkisi bu ay bitti. Ben diğer ay zaten bu iktidarın olacağını düşünmüyorum. Ama yapılması gereken son 2-3 yılın enflasyonunun yeniden doğru bir biçimde açıklanması ve işçiye memura bu oranlar üzerinden zam verilmesi."

TIKLAYIN- Bakan Nebati: Enflasyonun yarın yüzde 45’in altına gerilemesini bekliyoruz

BAZ ETKİSİ NEDİR?

Baz etkisi; iki dönem arasındaki değişim hesaplanırken, değişime referans alınan dönemle hesaplanan dönem arasında normalden önemli ölçüde düşük veya yüksek bir gerçekleşme olması durumudur. Yani herhangi bir ayda gerçekleşen enflasyon bir önceki yılın aynı ayına göre önemli ölçüde düşük kalırsa, bu yıllık enflasyon üzerinde düşürücü bir etki yaratacaktır.