Eski TÜİK Başkanı: Şu anda yaşadığımız yoksulluğun ana nedeni TÜİK'in enflasyonu düşük göstermesidir

Eski TÜİK Başkanı: Şu anda yaşadığımız yoksulluğun ana nedeni TÜİK'in enflasyonu düşük göstermesidir
TÜİK’in açıkladığı düşük enflasyonun halkı yoksullaştırdığını belirten Birol Aydemir, geriye dönük 3-4 yılın düzeltilip çalışanların maaşına yansıtılması gerektiğini söyledi.Millet İttifakı'nın ekonomi kurmayları...

TÜİK’in açıkladığı düşük enflasyonun halkı yoksullaştırdığını belirten Birol Aydemir, geriye dönük 3-4 yılın düzeltilip çalışanların maaşına yansıtılması gerektiğini söyledi.

Millet İttifakı'nın ekonomi kurmayları arasında yer alan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eski Başkanı Birol Aydemir, enflasyonun bilinçli bir şekilde düşük hesaplanarak sabit gelirlilerin yoksullaştırıldığını söyledi. Millet İttifakı olarak iktidara gelmeleri halinde enflasyon verilerini en az 3-4 yıl geriye doğru inceleyip düzeltme yapacaklarını belirten Aydemir, yeni çıkacak gerçek enflasyon verisine göre çalışanların maaş zamlarının da yeniden belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’e açıklamalarda bulunan Aydemir’in ifadeleri şöyle:

İKTİDAR DEĞİŞİRSE ENFLASYONDA GERİYE DÖNÜK BİR DÜZELTME OLABİLİR Mİ?

"Kesinlikle… Enflasyonun en az 3-4 yıl geriye dönük olarak yeniden hesaplanması gerekir. Çünkü enflasyon yükselmeye başlayınca, standartlara uygun olmayan farklı yöntemler uygulamaya başladılar. Özellikle Eylül 2022'den sonra ip koptu. Daha önce ufak ufak yaptıkları enflasyonu düşük göstermeye yönelik yöntemleri artırdılar.

GERİYE DÖNÜK HESAPLAR NE KADAR SÜRER? 3 HAZİRAN YA DA 3 TEMMUZ'DA DÜZELTİLMİŞ ENFLASYON AÇIKLANABİLİR Mİ?

İşin başına bilen biri gelince birkaç hafta içinde tümünü döker, düzeltir. Bunu daha önce Arjantin yaptı. Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalmazsa, ki öyle görünüyor, 3 Hazirana yetişmese bile 3 Temmuz'da ilk gerçek enflasyon verisi yayımlanmış olur diye düşünüyorum.

MAAŞ ZAMLARI DA GERÇEK VERİYE GÖRE GERİYE DÖNÜK DEĞİŞTİRİLECEK Mİ?

Kesinlikle değiştirilmesi gerekir. Şu anda yaşadığımız yoksulluğun ana nedeni TÜİK'in enflasyonu düşük göstermesidir. Bunun faturasını sabit gelirliler ödedi. Artık bu kadar yoksulluk yeter. Yapılacak ilk iş sabit gelirlilerin gerçek enflasyon kayıplarını geri vermektir.

Birol Aydemir'in açıklamalarının tamamını okumak için tıklayınız: