Ev sahipliği oranı azaldı, kiracı sayısı yükseldi

Ev sahipliği oranı azaldı, kiracı sayısı yükseldi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılına ilişkin Yoksulluk ve Yaşam Koşulları araştırmasıyla birlikte konut sahipliği oranlarını da açıkladı. Buna göre Türkiye'de 2022'de ev sahipliği oranı azalırken, kirada oturanların...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılına ilişkin Yoksulluk ve Yaşam Koşulları araştırmasıyla birlikte konut sahipliği oranlarını da açıkladı. Buna göre Türkiye'de 2022'de ev sahipliği oranı azalırken, kirada oturanların oranında artış gözlemlendi.

TÜİK verilerine göre oturulan konuta sahip olanların oranı geçen yıla göre 0,8 puan azalarak 2022 yılında yüzde 56,7 olarak hesaplanırken, kirada oturanların oranı yüzde 27,2, lojmanda oturanların oranı yüzde 1,1, kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise yüzde 15,1 olarak gerçekleşti.

Konut fiyatlarının özellikle son yıllarda hızla artması, konutun zenginler tarafından yatırım aracı olarak kullanılması ve hükümetin yabancılara gayrimenkul karşılığı vatandaşlık vermesi, vatandaşın barınma sorununu büyüttü.

TIKLAYIN - TÜİK açıkladı: Yoksulluk oranı 2022’de yüzde 14,4 oldu

HER 3 KONUTTAN 1'İ ISINMA SORUNU YAŞIYOR

Kurumsal olmayan nüfusun yüzde 33,6'sı konutunda izolasyondan dolayı ısınma sorunu ile sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveleri vb. problemleri yaşarken, yüzde 21,7'si trafik veya endüstrinin neden olduğu hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevresel sorunlarla karşılaştı.