Fitch Ratings, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne en yüksek kredi notunu verdi

Fitch Ratings, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne en yüksek kredi notunu verdi
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 5 yıllık Mali Durum Raporu'nu yayınladı. Raporda uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından belediyenin düzenli bir şekilde...
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 5 yıllık Mali Durum Raporu'nu yayınladı. Raporda uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından belediyenin düzenli bir şekilde incelendiği ve en yüksek seviye kredi notu olan “AAA” aldığı açıklandı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya hesabından Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 5 yıllık Seçim Öncesi Mali Durum Raporu'nu açıkladı.

Yavaş, "Temiz ve şeffaf siyaset için mal varlığımı kamuoyuna açıklamıştım. Türkiye’de bir ilk… Şimdi de Belediyemizin 2019-2024 yılları arası 5 yıllık Seçim Öncesi Mali Durum Raporu’nu açıklıyoruz. Halktan aldığımız paranın hesabını kuruşu kuruşuna halka vermeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Fitch'ten ABB'ye en yüksek not

Raporda Fitch'in belediyeyi düzenli olarak izlediği ve belediyeye en yüksek kredi notu olan “AAA” verdiği kaydedildi.

ABB'den 50 milyar liralık kar

Mansur Yavaş 2019 yılında göreve geldiğinde belediyenin toplam borcu 13 milyar dolar olarak kaydedildi. "Enflasyonla doğru orantılı bir şekilde belediyenin borcu artmış olsaydı, 2024 Şubat ayında 70 milyar lira civarında olacaktı." diyen ekonomist Uğur Gürses, şu anda belediyenin borcunun 16 milyar lira dolaylarında olmasını, "ABB ise reel olarak epey küçültmüş: 16.7 milyar TL." şeklinde ifade etti. Diğer belediyelerin de şeffaf bir şekilde aynı yöntemle halka açıklama yapması gerektiğini söyledi. Gürses'e göre, ABB'nin yapmış olduğu kar yaklaşık 50 milyar lira seviyelerinde.

Rapordaki ilgili kısım şu şekilde:

"Ankara Büyükşehir Belediyesi, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan FITCH RATINGS tarafından düzenli olarak izlenmekte ve kredi notu verilmektedir. Fitch, yurt içi borçlanmalar için dikkate alınan uzun dönemde yurt içi yükümlülüklerinin yerine getirebilme gücünü gösteren derecelendirme notunda Ankara Büyükşehir Belediyesine risk profili, gelir sağlamlığı, gelirlerin yönetimi, harcamaların sürdürülebilirliği, harcamaların yönetimi, yükümlülükler ve likidite sağlamlığı, likidite esnekliği, borç sürdürülebilirliği gibi başlıklarda gösterdiği başarılar dolayısıyla en yüksek seviye olan “AAA” notunu vermiştir. Bu Ankara Büyükşehir Belediyesinin yurt içi borçlanmalarında en yüksek kredibiliteye sahip olduğunun uluslararası arenada da tescillenmiş olduğu anlamına gelmektedir.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, hem borcun sürdürülebilirliği hem de mali disiplinde gösterdiği başarı nedeniyle uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından Türkiye’nin kredibilitesi en yüksek belediyelerinden birisi olarak tescil edilmiştir.

Yukarıdaki bölümlerde verilen Tablolardaki bilgi ve verilerde ortaya konulan mali alanda son beş yılda elde edilen başarılar nihayetinde uluslararası bağımsız bir derecelendirme kuruluşu tarafından tescil edilmiştir."

RAPORUN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN