Gece yarısı gelen ÖTV zammına tepkiler yükseliyor

Gece yarısı gelen ÖTV zammına tepkiler yükseliyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla gaz ve akaryakıtta gelen ÖTV zammına tepkiler gelmeye devam ediyor.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karar, akaryakıtta ve gazda Özel Tüketim...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla gaz ve akaryakıtta gelen ÖTV zammına tepkiler gelmeye devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karar, akaryakıtta ve gazda Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) zam getirdi. 

Buna göre, benzinin litresinde 2,52 TL olan ÖTV 7,52 TL’ye, motorinde 2,05 TL olan ÖTV ise 7,05 TL’ye yükseldi. Diğer akaryakıt ürünlerinde de litre başına 5 liraya yakın artış öngörülüyor. Öte yandan konutlarda kullanılan gaz için de üç katına kadar artış bekleniyor. Mevcut durumda motorin İstanbul’da 32.37, Ankara’da 32.85 ve İzmir’de 33.03 TL’den satılıyor. Benzin fiyatları ise İstanbul’da 35.05, Ankara’da 34.53 ve İzmir’de de 34.65 TL. 

Seçimlerden sonra KDV zammı ile başlayıp ÖTV zammı ile devam eden kararlara tepkiler gelmeye devam ediyor.

İşte tepkiler:

"Orta gelirli ve dar gelirli vergi yükünün altında ezildikçe eziliyor"

CHP Grup Başkanı Özgür Özel Twitter hesabından "Biraz önce yayınlanan Resmi Gazete'deki Cumhurbaşkanı Kararıyla akaryakıt ürünlerinin ÖTV'si litre başına 5 TL arttı. Bu anlayışla orta gelirli ve dar gelirli vergi yükünün altında ezildikçe eziliyor. Yazıklar Olsun!!!" dedi.

Akşener: Cefayı bal eylemek millete, sefasını sürmekse saray ve şürekâsına…

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, dün gece akaryakıta yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammına tepki gösterdi. Meral Akşener’in, Twitter’dan şu açıklamayı yaptı:

“Geçtiğimiz hafta yapılan zamlarla, yeni maaşlar daha yatmadan erimişti. Dün gece itibariyle, eski maaşları da yemeye başladılar. Peki iktidarın şatafatlı hayatında bir değişim var mı? Yok! Cefayı bal eylemek millete, sefasını sürmekse saray ve şürekâsına…”

Seçimden sonra zam olup yağıyorlar

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba sosyal medya hesabından "15 Temmuz gecesi Selalar okunurken, Ekonomist Erdoğan, benzinin litre fiyatını 34 TL’ye, motorinin litre fiyatını 32 TL’ye yükseltti...!! 28 Mayısta; Benzin 20.57 lira, Motorin 19.34 liraydı. Seçimlerden bugüne benzin ve motorine ortalama 12 lira zam geldi. Seçimden önce refah vaat edenler, Seçimden sonra zam olup yağıyorlar." paylaşımını yaptı. 

"Kabul edilemez"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise şu ifadeleri kullandı:

“Bu asil milletin kahramanlık destanı yazdığı günün gecesinde salalar okunurken iktidarın milletimize reva gördüğü bu zam kabul edilemez, yazıklar olsun.”

ENAG Kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy da "Herkes ÖTV zammı/artışı hakkında bilgi veriyor. Hiç haykıran yok." ifadelerini kullandı.

Destici: Kabul edilebilir ve hakkaniyetli bir düzenleme olmamıştır

Cumhur İttifakı'nın küçük ortağı Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, büyük zamma tepki gösterdi.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada Destici, "Akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) nin %200 üzeri yükseltilmesi kabul edilebilir ve hakkaniyetli bir düzenleme olmamıştır" dedi.

Destici, şöyle devam etti: "ÖTV dolaylı bir vergi düzenlemesidir. Yani yoksulla zenginin, geliri düşük olanla yüksek olanın aynı oranda ödediği vergidir. Akaryakıta bu denli zam yapmak yerine mesela, doğalgazda geliri yüksek olanlara uygulanan sübvanse (yüz milyarca TL) ile siyasi partilere verilen milyarlarca TL hazine yardımı kaldırılabilirdi." 

"Ekonominin şöför mahallinde oturanlar kolaycılığa kaçarak, çözümü dolaylı vergilerde bulup faturayı dar gelirli ve üretici ile yüksek gelirlinin sırtına aynı oranda yüklememelidir" diyen Destici, şunları söyledi:

"Bu doğru ve hakça değildir. Ayrıca bugüne dek yapılan tüm iyileştirmeleri de değersiz kılmaktadır. Zamlarla ya da kemer sıkarak ekonomiyi düzeltmek, bütçe açıklarını kapatmak sıradan ekonomi yöneticilerinin de yapabileceği şeylerdir. (Nitekim 70’li ve 90’lı yıllarda Türkiye’de sıkça uygulanmıştır) Dünya ekonomi çevrelerinin itibar ettiği ya da ağırlıkları olduğu söylenen isimler iş başında ise o vakit daha konforlu ve can yakmayacak çözümler beklemek vatandaşımızın en tabii hakkıdır."

"Bedelini gün gelir çatır çatır ödermişsin"

Ekonomist Özgür Demirtaş da duruma espri ile yaklaşarak “"Hep 5000 Liralık Alıyorum" …” diye yazdı. Demirtaş ek olarak attığı bir başka Twette de şu ifadeleri kullandı:

"Neymiş? Popülizm uğruna FAİZLERİ enflasyon altına indirip aylarca orada tutarsan: Bedelini gün gelir ÇATIR ÇATIR ödermişsin… Ne oldu?"

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, "Resmi Gazete yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ürünlerinin ÖTV'si litre başına 5 TL arttı. Döviz kurlarındaki yükseliş başta olmak üzere akaryakıta gelen bu zam ve personel maliyetlerindeki artışlar sonucu toplu taşımada maliyetlerimiz inanılmaz derecede yükselmiş durumda. Bu işin A partisi, B partisi yok. Hiç bir belediye bu maliyetler karşısında direnemez. Aracı olmayan orta gelirli ve dar gelirli yurttaşlarımız ile aracı olup da bundan sonra binerken 2 kez düşünecek vatandaşlarımız göz önünde bulundurularak yerel yönetimler toplu taşımada ÖTV’den muaf tutulmalıdır" dedi.

"Başlarını yastığa nasıl koyuyorlar çok merak ediyorum!"

Eski TÜİK Başkanı ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydemir, "Bir Cumhurbaşkanlığı Kararı ile tek seferde akaryakıta KDV dahil 6 TL zam! Seçimden sonra yani 28 Mayıs’dan sonra benzine yüzde 65, motorine yüzde 67 zam geldi. Başlarını yastığa nasıl koyuyorlar çok merak ediyorum! Bütçeyi elleriyle boşalttılar. Hem faize hem popülizme kurban ettiler. Şimdi deyim yerindeyse halkın gırtlağını sıkıyor iktidar. Bundan da muhalefet ve dış güçler mi sorumlu.. Hiç mi yaptığınız yanlışlardan hesap vermeyeceksiniz?" diye tepki gösterdi.

Çok sayıda yurttaş da sosyal medya hesaplarından zamlara tepki gösterdi. Twitter'da #zamyağmuru etiketi Trend Topic oldu.

"Venezuela olmaya doğru gidiyoruz"

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp gelen zamları şu sözlerle eleştirdi:

"28 Mayıs seçimlerinden bu yana Arjantin'i geçtik, son sürat Venezuela olmaya doğru gidiyoruz. Sık sık söyledikleri bir şarkı var ya: "Nereden nereye, nereden nereye... " Durumumuz tam da öyle! Bindik bir alamete, gidiyoruz kıyamete!"

"Enflasyon artacak, işsizlik yaygınlaşacak, artık kredi kartları da kurtarmayacak"

Ekonomist Hayri Kozanoğlu Twitter'dan şu açıklamayı yaptı:

"Seçimden önce dolar 20 TL’nin altındaydı, faizler düşüktü, ÖTV-KDV yerinde sayıyordu. Adeta “dünya cennetinde” yaşıyorduk. Şimdi döviz sıçradı, faizler hızla yükseliyor, zamlar yağıyor. Enflasyon artacak, talep düşecek, işsizlik yaygınlaşacak, artık kredi kartları da kurtarmayacak!"

"Ne bekliyordunuz?"

İktisatçı Mahfi Eğilmez Twitter'dan şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kusura bakmayın ama bu kadar yanlış bir ekonomi politikası ve yanlış faiz uygulamasının sonunda ne olmasını bekliyordunuz? Benzinde ve doğalgazda indirim mi olacaktı?"

"ÖTV yüzde 198 artırıldı"

İktisatçı Yalçın Karatepe "Şöyle de ifade edilebilir: Akaryakıttan alınan ÖTV yüzde 198 arttırıldı." dedi.