Hakan Kara paylaştı: Siz olsaydınız bu tabloyla ticari kredi verir miydiniz?

Hakan Kara paylaştı: Siz olsaydınız bu tabloyla ticari kredi verir miydiniz?
Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara, ticari kredi ve mevduat faizleri arasındaki makas farkını paylaştığı bir grafikle ortaya koydu. Kara'nın paylaştığı grafikte mevduat faizi yüzde 30 seviyesindeyken, ticari kredi faizlerinin yüzde...

Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara, ticari kredi ve mevduat faizleri arasındaki makas farkını paylaştığı bir grafikle ortaya koydu.

Kara'nın paylaştığı grafikte mevduat faizi yüzde 30 seviyesindeyken, ticari kredi faizlerinin yüzde 15 seviyesinde olduğu görülüyor. Kara, kredi bulmakta yakınan iş dünyasına "Siz olsaydınız bu tabloyla ticari kredi verir miydiniz?" diye sordu.

Merkez Bankası'nın liralaşma kapsamı çerçevesinde bankaların belirli bir miktarı aşan döviz mevduatlarına zorunlu karşılık bulundurma kuralı getirilmişti. Seçim sürecindeki belirsizlik ve enflasyon sebebiyle vatandaşların dövize hücum etmelerini önlemek için bankalar TL mevduata yüksek faizler vermeye başladı. Bankalar yüksek faiz yükü sebebiyle kaynaklarını krediye yönlendirmeleri zorlaştı.

Kara paylaşımına şu notu düştü:

"Şu sıra iş aleminde bankaları kredi vermedikleri için eleştirmek çok moda. Siz olsaydınız bu tabloyla ticari kredi verir miydiniz? Tabi ki bankalar bu kısıtlar altında üzerine düşeni yapmalı ama öncelikle bu tuhaf duruma yol açan akıl dışı düzenlemeleri sorgulamak gerekiyor"