Hakan Kara tahminini açıkladı: ÖTV zamları enflasyonu ne kadar artıracak?

Hakan Kara tahminini açıkladı: ÖTV zamları enflasyonu ne kadar artıracak?
Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara, gece yarısı akaryakıt ve doğalgaza gelen ÖTV zamlarının enflasyona yapacağı etkisine ilişkin tahminini Twitter hesabından paylaştı. Kara "Akaryakıt zamları Temmuz ve Ağustos'ta TÜFE enflasyonunu...

Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara, gece yarısı akaryakıt ve doğalgaza gelen ÖTV zamlarının enflasyona yapacağı etkisine ilişkin tahminini Twitter hesabından paylaştı.

Kara "Akaryakıt zamları Temmuz ve Ağustos'ta TÜFE enflasyonunu toplamda 2 puan civarında artıracak. Dolaylı yansımalarla birlikte yıl sonuna kadar birikimli etki 5 puana ulaşabilir." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karar, akaryakıtta ve gazda Özel Tüketim Vergisi’ne (ÖTV) zam getirdi. 

Buna göre, benzinin litresinde 2,52 TL olan ÖTV 7,52 TL’ye, motorinde 2,05 TL olan ÖTV ise 7,05 TL’ye yükseldi. Diğer akaryakıt ürünlerinde de litre başına 5 liraya yakın artış öngörülüyor. Öte yandan konutlarda kullanılan gaz için de üç katına kadar artış bekleniyor. Mevcut durumda motorin İstanbul’da 32.37, Ankara’da 32.85 ve İzmir’de 33.03 TL’den satılıyor. Benzin fiyatları ise İstanbul’da 35.05, Ankara’da 34.53 ve İzmir’de de 34.65 TL.