Hazine: Yapılan artışlara rağmen Türkiye halen Avrupa'da en ucuz akaryakıt kullanan 4. ülke

Hazine: Yapılan artışlara rağmen Türkiye halen Avrupa'da en ucuz akaryakıt kullanan 4. ülke
Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıta gelen ÖTV zamlarına ilişkin açıklama yayımladı. Bakanlığın sosyal medya hesaplarından paylaşılan açıklamada bahse konu ÖTV artışlarının depremin bütçe üzerinde yol açtığı...

Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıta gelen ÖTV zamlarına ilişkin açıklama yayımladı. Bakanlığın sosyal medya hesaplarından paylaşılan açıklamada bahse konu ÖTV artışlarının depremin bütçe üzerinde yol açtığı yükün azaltılması ve ithal olan söz konusu malların cari denge üzerindeki etkisinin kontrol altına alınması için gerçekleştirildiği ifade edildi.

Açıklamada ayrıca artışlara rağmen Türkiye'nin Avrupa'daki en ucuz benzin ve motorin kullanan 4. ülke konumunda olduğu bildirildi. Açıklamada Yunanistan örneği verilirken şu ifadeler kullanıldı:

"Sınır komşumuz Yunanistan'da benzin 2,057 dolar, motorin 1,861 dolar iken vergi artışları sonrası ülkemizde benzin 1.303 dolar, motorin ise 1,239 dolardır."

"ÖTV tutarları enflasyon karşısında eridi"

Hazine'den yapılan açıklama şöyle:

"Akaryakıt ürünlerindeki ÖTV iki sebeple artırılmıştır. Birincisi, yapılan artış ile depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini bir miktar azaltmak hedeflenmiştir. Düzenleme, bu ürünlerin ithal ürünler olması sebebiyle dolaylı olarak cari açığı kontrol altına almaya da destek verecektir. İkinci olarak, maktu olan bu vergilerde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurundaki artışlara rağmen 2016 yılından itibaren bugüne kadar neredeyse hiç vergi artışı yapılmamıştır. ÖTV tutarları, maktu olması hasebiyle enflasyon karşısında erimiştir."

"Vergi gelirleri düştü"

Hazine'den yapılan açıklamada akaryakıttan elde edilen vergi gelirlerinin düştüğü şu şekilde ifade edildi:

"Akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV'nin: 2016 yılında GSYH içindeki payı yüzde 4,58, iken 2022'de yüzde 2,80'e, vergi gelirleri içindeki payı ise 2016 yılında yüzde 26,23 iken, 2022 yılında yüzde 17,84'e düşmüştür. Söz konusu ürünlerden en çok tüketilen benzin, motorin ve LPG'de, KDV dahil satış fiyatındaki vergilerin oranı yüzde 50'lerin üzerinde iken yapılan artışa rağmen 38,5 seviyesinde kalmıştır."