İmalat PMI üst üste 4. ayda eşik değerin üstünde

İmalat PMI üst üste 4. ayda eşik değerin üstünde
Ekonomik büyümenin öncü göstergesi kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) İmalat PMI nisanda 51,5'e yükselerek üst üste 4. ayda da eşik değerin üzerinde gerçekleşti.İSO nisan ayına ilişkin İmalat Sanayi PMI endeksini açıkladı....

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) İmalat PMI nisanda 51,5'e yükselerek üst üste 4. ayda da eşik değerin üzerinde gerçekleşti.

İSO nisan ayına ilişkin İmalat Sanayi PMI endeksini açıkladı. Buna göre PMI nisanda 51,5'e yükseldi. Söz konusu yükselişle İSO PMI art arda 4. kez eşik değer olan 50'nin üzerinde gerçekleşti. İSO'dan yapılan açıklamada PMI endeksinde Aralık 2021'den bu yana gözlenen en belirgin iyileşmenin kaydedildiği ifade edildi.

İSO verilerine göre nisan ayında birçok firma, talep koşullarındaki güçlenme sonucu yeni siparişler ve üretimde artış bildirdi. Bazı anket katılımcıları, şubat ayındaki depremin ardından devam eden toparlanma nedeniyle iş yüklerinin arttığını belirtti.

Eşik değer olan 50'nin üzerinde ölçülen her değerin sektörde iyileşmeye işaret ettiği kabul edilen ankette "Takip edilen tüm sektörlerde girdi maliyetleri nisanda artmayı sürdürdü ama çoğu sektörde enflasyon marta göre hız kaybetti. Üretimin artış gösterdiği sektör sayısı altı oldu. Kara ve deniz taşıtları ile ana metal sanayiinde toparlanma hız kazandı ve üretimde güçlü genişleme kaydedildi. Buna karşılık, başta ağaç ve kağıt ürünleri ile giyim ve deri ürünleri olmak üzere kimi diğer sektörler zorlu faaliyet koşullarıyla karşılaşmaya devam etti. Yeni siparişler sektörlerin yarısında artış gösterirken, sektörlerin çoğunluğu istihdamını artırdı." denildi.

İSO'dan yapılan açıklamada hem yeni siparişlerdeki artışların hem de deprem kaynaklı aksamaların etkisiyle birikmiş işlerin son 14 ayda ilk kez arttığı ifade edilerek şöyle denildi:

"Nisanda depreme bağlı aksamaların doğrudan gözlendiği başlıca alan tedarik zincirleri oldu ve firmalar ham madde temininde yaşanan zorlukların devam ettiğini bildirdi. Teslimat sürelerinde üst üste dördüncü ay artış görüldü. İmalatçılar iş yüklerindeki artış nedeniyle satın alma faaliyetlerini yaklaşık bir buçuk yıldır ilk kez artırdı. Buna rağmen teslimatlarda ortaya çıkan gecikmeler girdi stoklarının artmasına engel oldu. Bazı firmalar ikinci çeyreğe çalışan sayılarını artırarak başladı. Bununla birlikte, erken emeklilik yasasının yürürlüğe girmesinin ardından gerçekleşen işten ayrılmalar, istihdamın hemen hemen yatay seyretmesine yol açtı. Ham madde maliyetlerindeki yükseliş ve liradaki zayıflığa bağlı olarak girdi fiyatlarındaki keskin artış Nisan ayında da devam etti. Yine de enflasyon oranı, yıl başından bu yana en düşük düzeye geriledi. Bazı firmalar bu gelişmeyi enerji fiyatlarındaki düşüşe bağladı. Benzer şekilde, nihai ürün fiyatlarındaki artış da Ağustos 2022’den bu yana en düşük oranda gerçekleşti. "