İşsizlik sarmalı

İşsizlik sarmalı
Türkiye’nin kontrollü normalleşme dönemine geçtiği turizm sektörünün nispeten açıldığı haziran ve temmuz aylarını da kapsayan haziran dönemi işsizlik rakamları açıklandı. Haziran döneminde işsiz sayısı geçen yılın...

Türkiye’nin kontrollü normalleşme dönemine geçtiği turizm sektörünün nispeten açıldığı haziran ve temmuz aylarını da kapsayan haziran dönemi işsizlik rakamları açıklandı. Haziran döneminde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 152 bin kişi azalsa da işsizlik oranı 0,4 puan artışla yüzde 13,4’e yükseldi. İstihdam edilen insan sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse 2 milyon kişi eksildi. İstihdam azalmasına rağmen işsizlik düşük çıktı çünkü iş bulmaktan ümidini kesen insanların da dahil olduğu bir grup, TÜİK’in işsizlik hesabına katılmıyor.
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 152 bin kişi azalarak 4 milyon 101 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,4 puanlık artış ile %13,4 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 0,6 puanlık artış ile %15,9 oldu.
NEREDEYSE 2 MİLYON KİŞİ ARTIK ÇALIŞMIYOR
İstihdam edilenlerin sayısı, 2020 Haziran döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 981 bin kişi azalarak 26 milyon 531 bin kişi, istihdam oranı ise 4,0 puanlık azalış ile %42,4 oldu.
HİZMET SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM 1.3 MİLYON AZALDI
Bu dönemde, istihdam edilenlerin sayısı tarım sektöründe 274 bin, sanayi sektöründe 319 bin, inşaat sektöründe 91 bin, hizmet sektöründe 1 milyon 298 bin kişi azaldı. İstihdam edilenlerin %19,3’ü tarım, %20,0’ı sanayi, %5,8’i inşaat, %55,0’ı ise hizmet sektöründe yer aldı.
PANDEMİ GENÇ İŞSİZLİĞİNİ ARTIRDI
15-64 yaş grubunda işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,4 puanlık artışla %13,7, tarım dışı işsizlik oranı ise 0,6 puanlık artışla %16,0 oldu. Bu yaş grubunda istihdam oranı 4,0 puanlık azalışla %47,1, iş gücüne katılma oranı ise 4,4 puanlık azalışla %54,5 oldu.

‘24 milyon gençin yarısından fazlası istihdam dışı’
Ekonomist Murat Kubilay ise, “Haziran ayı ile birlikte normalleşmenin başlaması istihdamda beklenen etkiyi henüz yaratmadı. İş gücünün dışında sayılanların bir kısmı yeniden iş talebinde bulunmaya başladı. En çarpıcı olan ise 15-34 yaş arasındaki 24,1 milyon gencin yalnızca 42,7’sinin istihdamda olması” değerlendirmesini yaptı.

‘İş aramaya başlayanların sayısı istihdamdan fazla’
İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Profesör Cem Başlevent, “Haziran ayında salgınla ilgili kısıtlamaların gevşetilmesi ve çok sayıda iş yerinin açılmasıyla birlikte, işsizliğin düşmesi beklenirdi ama aksine işsizlik oranı artmış. Bunun nedeni de yaz aylarının gelmesiyle birlikte iş aramaya başlayanların sayısının, artan istihdam olanaklarından daha da fazla olması. Turizm ve turizmle bağlantılı sektörlerin bu yıl yeterli istihdam yaratamaması, işsizlik oranındaki artışın başlıca nedeni gibi görünüyor” diyor.