Konut satışları 2 yılın dibinde: "Alıcısını cezbedecek bir piyasa yok"

Konut satışları 2 yılın dibinde: "Alıcısını cezbedecek bir piyasa yok"
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayına ilişkin olarak konut satış istatistiklerini açıkladı. Veriler son 2 yılın en kötü performansına işaret etti. Buna göre konut satışları yıllık bazda yüzde 44,4 düştü. Haziranda...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayına ilişkin olarak konut satış istatistiklerini açıkladı. Veriler son 2 yılın en kötü performansına işaret etti. Buna göre konut satışları yıllık bazda yüzde 44,4 düştü. Haziranda satış adedi 83 bin 636 olarak kaydedildi. Satışlar yılın ilk 6 ayında da yüzde 22,5 geriledi. Uzmanlar konut satışlarındaki düşüşe, fiyatlarda oluşan "balon" ve buna ek olarak finansmana erişimde yaşanan zorlukların sebep olduğuna dikkati çekti.

TIKLAYIN- 2 yılın en sert düşüşü: Konut satışları yıllık yüzde 44,4 azaldı

Barınma krizinin her geçen gün arttığı Türkiye'de sorun resmi verilere de yansıyor. Yüksek enflasyondan korunmak amacıyla son yıllarda artan konut talebi satışları hızlandırdı. Yüksek talep etkisiyle fiyatlarda oluşan "balon" etkisi, son olarak konut satışlarını da son 2 yılın dibine çekti. Yüksek fiyatlar nedeniyle konut satın alamayan vatandaş, kiralık dairelere yöneldi. Satışta yaşanan talep, kiralık dairelere sıçrayınca konut almanın "hayal" olduğu Türkiye'de neredeyse kiralık ev tutmak da "hayal" olmaya başladı.

Talebe finansman darbesi

Bunun yanı sıra, ekonomik kriz ortamında bankalar da kredilerde sıkılaşmaya gitti. Yeni dönemde "rasyonel politikalara" geçiş için Merkez Bankası'nın faizi yukarı çekmesi ve artışın devam edeceği sinyallerinin verilmesiyle de finansmana ulaşmak her zamankinden zor hale geldi. Özel bankalarda konut kredileri şu anda yüzde 2,80-3 arasında değişirken, kamu bankaların da bu oranlar yüzde 1,90-2 arasında.

"Alıcısını cezbedecek bir piyasa yok"

Gazete Pencere'ye konuşan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa konuya ilişkin olarak "Fiyatlarda bir balon oluştu. Geçen senede söylemiştim köpük oluştu diye. Hem fiyatlar yüksek hem konut kredileri kısıtlı. Bankaların faizleri yüksek. Burada alıcısını cezbedecek bir piyasa mevcut değil. Vatandaş hem ulaşamıyor, ulaşsa bile faiz yüksek ve kısıtlı. Adam 10 milyon istiyor 1 milyon veriyorlar" dedi.

"Konuta ulaşmak daha da zorlaşacak"

Ankara Emlak Odası Başkanı Hakan Akçam ise ilerleyen dönemlerde de durumun devam edeceğini belirterek şöyle devam etti:

"Bu fiyatların yüksek olması ve vatandaşın konuta ulaşamamasından kaynaklandı. Fiyatlar yüksek ve her zamanki yükselişini devam ettiriyor. Kiralık tarafında özellikle satışta rakamlar yüksek olunca, satışa erişemeyen vatandaş kiralığa yöneliyor. Kiralık da bunun etkisiyle yukarı doğru çıkışta. Bu ilerleyen dönemlerde de devam edecek. Konuta ulaşmak daha da zorlaşacak."