Mahfi Eğilmez: Ertelenmiş enflasyon günün birinde ertelenemez hale gelince çarşı karışır

Mahfi Eğilmez: Ertelenmiş enflasyon günün birinde ertelenemez hale gelince çarşı karışır
İktisatçı Mahfi Eğilmez, "Önünde sonunda ne kadar illüzyon yapılırsa yapılsın enflasyon yeniden artışa geçecek" ifadelerini kullandı.Eğilmez, enflasyonla mücadele için faiz artışına gidilip işsizliğin artmasına katlanılması...

İktisatçı Mahfi Eğilmez, "Önünde sonunda ne kadar illüzyon yapılırsa yapılsın enflasyon yeniden artışa geçecek" ifadelerini kullandı.

Eğilmez, enflasyonla mücadele için faiz artışına gidilip işsizliğin artmasına katlanılması gerektiğini ancak bunun siyasi olarak oy kaybına yol açtığını belirterek "O nedenle yüksek enflasyonlu büyüme yaklaşımı, öteden beri bizim siyasetçilerin bilinçli ya da bilinçsiz tercihi haline gelmiştir. Türkiye’nin enflasyon sorununu kalıcı olarak çözememesinin nedeni oy maksimizasyonuyla ülke çıkarı maksimizasyonu arasındaki ödünleşmeyi ikinci lehine çözememekten kaynaklanır.  Ertelenmiş enflasyon günün birinde ertelenemez hale gelince çarşı karışır" dedi.

Mahfi Eğilmez, bugün kaleme aldığı kişisel blogundaki yazısında seçim öncesinde atılan bazı adımlarla enflasyonun düşük çıktığını, ancak bunun "ilüzyon" olduğunu belirterek şunları yazdı:

"Seçim öncesinde konutlara doğalgazın bedava verilmesi, benzin fiyatında indirime gidilmesi, parasal cezaların affedilmesi gibi uygulamalar Mayıs ayı enflasyonunun eksi çıkmasına ve iktidarın faiz neden – enflasyon sonuç söyleminin haklılığını kanıtlamış görünmesine yol açtı. Oysa gerçek yaşam bütün fiyatların arttığını gösteriyor. Yani enflasyonun düşmesi sadece bir illüzyondan ibaret. Ama şunu kabul edelim ki iktidar illüzyon olayını iyi biliyor ve çok iyi yönetiyor. Gerçekte yapılan şey enflasyonu ertelemekten ibaret. Önünde sonunda ne kadar illüzyon yapılırsa yapılsın enflasyon yeniden artışa geçecek. Nitekim Türk Lirası yabancı paralar karşısında değer kaybetmeye başladı. Rasyonel zemine dönmekten söz edilirken, ortaya çıkan kur yükselişinin yarattığı panikle, ortaya çıkan kayıpları durdurulabilmek üzere yine döviz satışı yapılarak irrasyonel yaklaşımın tekrarlanması zorunda kalındı.

Hep söyledik: Bir kez rasyonel yaklaşımları terk edip irrasyonellik alanına girdiniz mi geriye yeniden rasyonellik alana dönmeniz o kadar kolay değildir.

Enflasyonu düşürmek için faizi yükselterek tüketimi kısıtlayıp büyümenin düşmesine ve işsizliğin artmasına katlanmak gerekir. Ne var ki bu yaklaşım oy kaybına yol açar. O nedenle yüksek enflasyonlu büyüme yaklaşımı, öteden beri bizim siyasetçilerin bilinçli ya da bilinçsiz tercihi haline gelmiştir. Türkiye’nin enflasyon sorununu kalıcı olarak çözememesinin nedeni oy maksimizasyonuyla ülke çıkarı maksimizasyonu arasındaki ödünleşmeyi ikinci lehine çözememekten kaynaklanır.   

Ertelenmiş enflasyon günün birinde ertelenemez hale gelince çarşı karışır. "

Yazının tamamı için tıklayın