Marketlerde "zam" mesaisi: Etiketler üç günde nasıl değişecek?

Marketlerde "zam" mesaisi: Etiketler üç günde nasıl değişecek?
Temizlik ürünlerinde yüzde 20’ye çıkarılan KDV nedeni ile 3 gün etiket değişimi mesaisi yapan marketler, sürenin yetersizliğinden yakındı.Seçim sonrası KDV’den harçlara, sabundan telefona, arabadan peynire birçok ürüne...

Temizlik ürünlerinde yüzde 20’ye çıkarılan KDV nedeni ile 3 gün etiket değişimi mesaisi yapan marketler, sürenin yetersizliğinden yakındı.

Seçim sonrası KDV’den harçlara, sabundan telefona, arabadan peynire birçok ürüne zam yapılmıştı. Kurların yüzde 30’a yakın artması nedeniyle döviz kaynaklı maliyetler de eklenince marketlerde fiyatlar arttı.

Yüzde 20'lik dilime dahil edilen ürünler

Resmi Gazete’de yayımlanan karar kapsamında daha önce yüzde 8’lik KDV uygulanan sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçetenin vergi oranı yüzde 20’lik dilime dahil edildi.

Temizlik malzemeleri, tuvalet kağıdı, bebek bezi gibi temel ihtiyaç maddelerindeki KDV oranı son olarak mart 2022 tarihinde yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmüştü. Bu maddede yer alan diş fırçası ve macunu, diş iplikleri düşük KDV diliminde bırakıldı. Karar pazartesi günü uygulanmaya girdi.

Etiket basımı için ayrılan 3 günlük süre yetmiyor

Ekonomi gazetesinden Yener Karadeniz'in haberine göre uygulama ile birlikte sayısı 50 bine yaklaşan marketin yanı sıra söz konusu ürünleri satan farklı perakende noktalarında etiket değişim mesaisi başladı.

Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu, karara yönelik değerlendirmesinde etiket basımı için ayrılan 3 günlük sürenin sektörde zorluk yarattığını dile getirdi.

Enflasyonda artışa yol açacak


Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün,“Biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Bu ürünler zaruri ihtiyaç. Artan KDV oranında fiyatları artıracağız başka bir izahatı yok. Müşterinin tepkisini göreceğiz ama onun da bizim de yapacağımız bir şey yok. Ben yüzde 8 ile ürün aldım. O aldığım ürünü yüzde 20 KDV ile satacağım. Arada yüzde 12 fark var. Bu durum enflasyonda da önemli artışa yol açacak” dedi.

Düzgün’ün verdiği bilgilere göre KDV oranı artırılan ürünler market satışlarından yüzde 30 pay alıyor.