Mehmet Muş açıkladı: Şimdiye kadar 1,6 milyon EYT'liye maaş bağlandı

Mehmet Muş açıkladı: Şimdiye kadar 1,6 milyon EYT'liye maaş bağlandı
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, mükerrer başvurular dahil olmak üzere 1,9 milyon kişinin EYT kapsamında emekliliğe başvurduğunu ve 1,6 milyon kişinin maaşının bağlandığını açıkladı.TBMM Genel Kurulu'nda,...

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, mükerrer başvurular dahil olmak üzere 1,9 milyon kişinin EYT kapsamında emekliliğe başvurduğunu ve 1,6 milyon kişinin maaşının bağlandığını açıkladı.

TBMM Genel Kurulu'nda, memur maaşı ve emekli aylıklarının artırılmasını içeren, "6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi İçin Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi"nin görüşmeleri devam ediyor. 

Mehmet muş, EYT ile ilgili milletvekillerinin sorularına da yanıt verdi. Muş EYT ile ilgili şu veriler paylaştı:

1,9 milyon başvuru

"Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından EYT düzenlemesinin yürürlüğe girdiği 3 Mart 2023 tarihi itibarıyla yoğun bir müracaat yapıldı ve oradaki personel ilave çalışmak durumunda kaldı ve mesaiye kaldılar. Bugüne kadar yaklaşık 1,9 milyon başvuru alınmıştır. Bunlar hem Kuruma doğrudan hem de e-devlet üzerinden olmak üzere. Mükerrer başvurular bunlara dahildir; bazı vatandaşlarımız 2 kere müracaat yapmışlar, 1,9 milyon.

1,6 milyon kişiye aylık bağlandı

Söz konusu başvuruların incelenmesi ve aylık bağlama süreçleri devam etmektedir. Bugüne kadar bugünün tarihi itibarıyla, bu kapsamda toplam 1,6 milyon vatandaşımızın aylık bağlama işlemleri yapılmış ve sigortalılar bilgilendirilmiştir. Henüz aylık bağlama işlemi yapılmamış sigortalılar, hizmet birleştirmesi gereken veya ilgili kurum kuruluşlarca yazışma yapılarak yazışma sonucuna göre aylığa hak kazanma durumu tespit edilecek sigortalılardır.

1 yılda bağlanan aylık sayısı 1 ayda bağlandı

Normal süreçte yıl içinde 440 bin aylık bağlandığı dikkate alındığında Sosyal Güvenlik Kurumu personelinin yoğun mesaisiyle bir ayda, bir yılda bağlanan aylık sayısı kadar aylık bağlandığı görülmektedir.

Aylık hakkı kazanamayanların oranı yüzde 10

Ayrıca, incelenen başvurularda yaklaşık yüzde 10 oranında aylığa hak kazanmama durumu nedeniyle sigortalılara aylık bağlanamayacağının bildirildiği tespit edilmiştir; kanun gereği bu eksiklikleri giderilmeden aylık bağlanamayacağından sigortalılarımız yazılı olarak bilgilendirilmeye devam edilmektedir. Buna göre her talepte bulunan sigortalıya aylık bağlanamamakta, aylığa hak kazanma koşullarının oluştuğu dosya incelemesi yapılarak tespit edildikten sonra aylık bağlama işlemi en kısa sürede gerçekleştirilmektedir. Bu istatistiklerden anlaşılacağı üzere aylığı bağlanmamış çok fazla vatandaşımız kalmamıştır, onlar da kısa bir süre içerisinde netleşmiş ve tamamlanmış olacaktır."