Memura seyyanen zam düzenlemesi Meclis'te: 8 bin 75 liralık artış yapılacak

Memura seyyanen zam düzenlemesi Meclis'te: 8 bin 75 liralık artış yapılacak
AKP Meclis Grup Başkanı Abdullah Güler memur maaşlarına yapılacak seyyanen zam için "Yüzde 17,55 zamma ilaveten seyyanen 8 bin 75 liralık bir artışı öngörüyoruz" dedi. Güler bu zamla birlikte en düşük emekli maaşının 22...

AKP Meclis Grup Başkanı Abdullah Güler memur maaşlarına yapılacak seyyanen zam için "Yüzde 17,55 zamma ilaveten seyyanen 8 bin 75 liralık bir artışı öngörüyoruz" dedi.

Güler bu zamla birlikte en düşük emekli maaşının 22 bin 17 lira olacak. Güler emekliler ile ilgili ise bir düzenleme açıklamadı. Güler şu açıklamayı yaptı:

"Büyük hasarın telafisi için de gerekli çalışmaların kamu kurumlarınca hızla hayata geçirilmesini görüyoruz. Depremin genel maliyetlerini iki başlıkta inceleyebiliriz. Hasar gören şehirlerin yeniden planlanması, altyapının maliyetidir. İkincisi istihdam ve vergi kaybının getireceği maliyettir. Ülkemizin bütçesinin ilave finansman ihtiyacına açıkça ihtiyaç duyduğu ve ilave finansmanı karşılamak için de bazı ekonomik tedbirlerin alınmasının zaruret oluşturduğu aşikardır. Kurumlar vergisi ve MTV'de yeni düzenlemeler yapıyoruz. Bazı istisnaların kaldırılması için değişiklikler öngörüyoruz. Maktu vergi tutarlarının güncellenmesi için yetki düzenlemesi öngörüyoruz. İlave finansman için ve hazine rezervi için 2023 yılı merkezi bütçe kanundaki net borç artırımını hayata geçirmeyi düşünüyoruz.

Net olarak şunu söyleyebiliriz ortalama memur maaşı Temmuz maaşı olmadan 14417 liraydı, bu zammı uyguladığımızda Temmuz 2023'ten itibaren 25 bin 15 liraya çıkıyor, toplamda zam yüzde 74. En düşük memur maaşı lise memuru hizmetli maaşı 11848 lirayken yapılan zam ve ilave katkı payıyla birlikte 22 bin 17 bin liraya yükseltilmektedir. Bu da yüzde 86'lık oran.

Emekliye hayal kırıklığı

8077 liralık oran ilave katkı payı olarak maaşlara ödenecektir. Şu anda çerçevesi çizilen rakamlar böyledir. Bu teklifimiz içinde emekli yok. Oranlar açısından dağıtım yapılacaktır. Şu andaki dağılım ve enflasyon farkını yansıtılmasıyla birlikte şu anki teklifte yer almıyor. Zam oranlarıyla birlikte hesapladığımız için ilerideki dönemde değerlendireceğiz."

İşte memur maaş zammını da içeren torba yasanın tam metni: