Merkez Bankası faiz kararını bugün verecek: Kim ne kadar faiz artışı bekliyor?

Merkez Bankası faiz kararını bugün verecek: Kim ne kadar faiz artışı bekliyor?
Yeni dönemde ortodoks ekonomi politikaları için gözler bugün gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanacak PPK'da faiz artırımına başlanarak...

Yeni dönemde ortodoks ekonomi politikaları için gözler bugün gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında toplanacak PPK'da faiz artırımına başlanarak rasyonele dönüş için ilk somut adımın atılması bekleniyor.

Ancak yüzde 40 seviyesinde olan enflasyon oranına karşın yüzde 8,5'de olan faizin enflasyon oranına ne kadar sürede yaklaştırılacağına yönelik farklı tahminler bulunuyor.

Birçok küresel banka ve kuruluş Merkez Bankası'nın bugünkü faiz artışına ilişkin farklı tahminlerde bulundu. Faiz artışının ve bu artışın sert bir şekilde yapılacağına hemen herkes "kesin" gözüyle bakıyor. Bahse konu beklenti Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'nde de kendisini gösterdi. Son ankete göre ay sonu faiz beklentisi yüzde 17,56 olarak tahmin edildi.

Diğer faiz artışı bekleyen kurum tahminleri ve anketleri şu şekilde:

JP Morgan

ABD’nin büyük bankalarından JP Morgan, Merkez Bankası’nın (MB) haziran toplantısında politika faizini yüzde 25’e yükseltmesinin "olası" olduğunu belirtti.

Deutsche Bank

Alman Deutsche Bank, 16 Haziran tarihli notunda Merkez Bankası'nın politika faizini bu hafta 1150 baz puan artışla yüzde 20'ye çıkardıktan sonra, temmuz ayında piyasa tepkisine bağlı olarak ilave yüzde 5 puanlık artışın olası olduğunu belirtti.

BofA

BofA, TCMB’nin politika faizini yüzde 25’e yükseltmesini beklediğini duyurdu.

Morgan Stanley

ABD’li banka Morgan Stanley de yayımladığı raporunda faizlerin yüzde 20 seviyesine çıkartılabileceğini belirtti.

Goldman Sachs

Goldman Sachs, faizlerin yüzde 40'a çıkabileceğini tahmin etti.

Reuters anketi

Reuters anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini faizin 1150 baz puan artırarak yüzde 20’ye yükseltmesi yönünde.

AA Anketi

Anadolu Ajansı'nın anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi ise faizin 1.075 baz puan artırılarak yüzde 19,25'e yükseltilmesi yönünde.