Merkez sakinleştirdi Bulut hareketlendirdi

Merkez sakinleştirdi Bulut hareketlendirdi
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, göreve gelmesinin ardından verilecek faiz kararı için “hemen faiz indirilecek şeklinde önyargılı bir yaklaşımı doğru bulmuyorum” dedi.Kavcıoğlu, Bloomberg’in sorularını yanıtladı....

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, göreve gelmesinin ardından verilecek faiz kararı için “hemen faiz indirilecek şeklinde önyargılı bir yaklaşımı doğru bulmuyorum” dedi.

Kavcıoğlu, Bloomberg’in sorularını yanıtladı. Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ile ilgili olarak, “Merkez Bankası enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürmek için elindeki araçları kullanmak konusunda, kanunla araç bağımsızlığı verilmiştir” diye konuştu. Para politikası araçlarının bağımsız şekilde kullanılmaya devam edileceğini dile getirdi.
Kavcıoğlu, Naci Ağbal görev başındayken alınan faiz artırımı kararı ile ilgili olarak da “Prensip olarak da etik olarak da daha önceki kararlar hakkında yorum yapmayı doğru bulmuyorum” dedi.
Hükümet ile belirlenen yüzde 5 enflasyon hedefine sıkı sıkı bağlı olduklarını dile getiren Kavcıoğlu, “Yeni dönemde de kararlarımızı kurumsal bir para politikası anlayışıyla enflasyondaki düşüşün kalıcılığını sağlayacak şekilde almaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Dalgalı kur rejimine bağlıyız
Merkez Bankası’nın “dalgalı kur rejimine bağlı kalacağını” dile getiren Kavcıoğlu, kurların serbest piyasa koşullarında, arz ve talep dengesine göre oluşacağını belirtti.

Borsa ve dövizde tansiyon düşmedi

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklaması, piyasalar ve döviz kurlarındaki tansiyonu dindirmedi.
Borsa İstanbul’da, BIST 100 endeksi, yeni haftaya, önceki kapanışa göre, yüzde 0.26 artışla başladı, günü yüzde 0.75 değer kazanarak tamamladı.
Serbest piyasada, dolar güne; 8.070 alış, 8.072 satış fiyatı ille başladı. Günün ilk saatlerinde 9.507 liradan alınan Euro’nun satış fiyatı ise 9.509 liraydı. Dolar, günü; 8.19 TL’den, Euro ise 9.65’ten kapattı.

Yiğit Bulut: ‘Milli ekonomiye doğru adım adım’

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, “Pazartesi günü dolarizasyon kabuğu çatladı. Çatlar büyüyor ve ters dolarizasyonla karşı karşıyayız. Önümüzdeki dönemde ters dolarizasyonun devam edeceğini ve hızlanacağını düşünüyorum” dedi.
Bulut, “Ters dolarizasyon süreciyle birlikte vatandaş elinde kaskatı tuttuğu 220 milyar doların bir kısmından kurtulabilir. Bu parayla piyasaya gelir ve piyasada ciddi bir hareketlenme olur” diye konuştu.
Geçen cuma gününden bu yana yaşananları, “1990’lı ve 2000’li yıllardaki eski Türkiye olsaydı para ve finansal piyasaları dümdüz edip geçerlerdi. Piyasalar sapasağlam. Vatandaşın güvenini kıramadılar. Yerli ve milli ekonomi modeline doğru adım adım ilerliyoruz” dedi.