Murat Yetkin: PPK metninde önceki dönemin suçlanması savcıların suç duyurusu sayması gereken bir durumdur

Murat Yetkin: PPK metninde önceki dönemin suçlanması savcıların suç duyurusu sayması gereken bir durumdur
Gazeteci Murat Yetkin bugünkü yazısında bir önceki dönemde görev alan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) üyelerinin bir önceki dönemde yapılanları suçlayan PPK metnine yönelik olarak "Bana kalırsa ülkeyi ve halkın...

Gazeteci Murat Yetkin bugünkü yazısında bir önceki dönemde görev alan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) üyelerinin bir önceki dönemde yapılanları suçlayan PPK metnine yönelik olarak "Bana kalırsa ülkeyi ve halkın büyük kesiminin ekonomik koşullarını zorlaştıran, geçim sıkıntısını artıran bu durumun, Erkan sonrası oluşan yeni Kurul tarafından suçlanması hem idari soruşturma hem de savcıların suç duyurusu sayması gereken bir durumdur" dedi.

Yetkin Report'taki bugünkü yazısında PPK metnindeki “Kredi büyümesi iç talebi artırarak enflasyon üzerinde risk oluşturmaktadır. Kredi ve mevduat faizleri ile politika faizi arasındaki fark bir önceki PPK döneminde artmıştır.” ifadelerine dikkati çeken Murat Yetkin şu ifadeleri kullandı:

"Peki bir önceki PPK üyelerini suçlayan yeni PPK üyeleri kimler? Bakalım:

Başkan sıfatıyla Hafize Gaye Erkan, Emrah Şener, Mustafa Duman, Taha Çakmak ve Elif Haykır Hobikoğlu. Yanlış okumadınız. Başkan dışında değişen PPK üyesi yok. Onlar değişmedi. TCMB Başkanının onları değiştirme yetkisi yok; yetki Cumhurbaşkanının. Emrah Çetin, Murat Çetinkaya’nın Merkez Bankası başkanlığı döneminde atanmış, Eylül 2016’n bu yana Kurul’da; beşinci başkanıyla çalışıyor.

Yani Albayrak döneminde yüzde 5 faiz hedefine geçilirken de o Kurulda, Nurettin Nebati döneminde faiz düşürüp, döviz kurunu sabit tutabilmek adına kamu kaynaklarından -muhalefetin hep söylediği 128 milyar dolar değerinde- döviz harcanırken de. Elif Haykır Hobikoğlu Mayıs 2020’de Murat Uysal döneminde Merkez bankası Meclisi ve PPK üyesi olarak atandı Cumhurbaşkanı tarafından.

Bankacılık geçmişi bulunmaması nedeniyle o dönem tartışmalara konu oldu. Mustafa Duman’ın ataması Şahap Kavcıoğlu’yla birlikte, Mart 2021’de yapılmış. Kavcıoğlu’nun para politikasıyla ilgili bütün kararlarına ortak, ama şimdi o dönemi suçluyor. Taha Çakmak da öyle, Kavcıoğlu’nun başa gelişinden bir süre sonra, Ekim 2021’de atanmış PPK üyeliğine. O tarihten bu yana şimdi suçladığı bütün politika faizi kararlarına ortak ama şimdi o da, sanki kendisi içinde değilmiş gibi, “önceki PPK dönemini” suçluyor."

Yazının tamamı için tıklayın