Nebati’ye göre Enflasyon çözüldü, beli kırıldı… Bu yıl maaşta ara zamma gerek olmayacak!

Nebati’ye göre Enflasyon çözüldü, beli kırıldı… Bu yıl maaşta ara zamma gerek olmayacak!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomi gündemindeki gelişmeleri değerlendirmek için Bloomberg HT-Habertürk ortak yayınına katıldı. Bakan Nebati'nin açıklamalarında öne çıkan ifadeler şunlar oldu:Enflasyonda baz etkisini...

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ekonomi gündemindeki gelişmeleri değerlendirmek için Bloomberg HT-Habertürk ortak yayınına katıldı. Bakan Nebati'nin açıklamalarında öne çıkan ifadeler şunlar oldu:

Enflasyonda baz etkisini bir ay önce, kasım ayında yakaladık. Enflasyonda baz etkisinden ziyade enflasyondaki yukarı yönlü ivmenin kırıldığı, özellikle ÜFE'deki negatif enflasyonun bu işareti verdiği görüldü.

Aralık enflasyonu enflasyonla 2022 boyunca ciddi bir biçimde mücadele ettiğimizi gösterdi. Mali önlemlerin etkileri zaman içerisinde kendisini gösterecek. Mevcut fiyatlar içselleşirken, bunun üzerine gelecek fiyat artışları makul kabul edilmeyecektir. Aralık verileri ataleti kırmamız açısından önemli. Vatandaş markete gittiği zaman fahiş fiyat artışlarına tepki gösterecektir.

MARKETLERE FİYATLARI SABİTLEME ÇAĞRISI
Buradan bir çağrım var. Gelmeden birkaç patronla görüştüm. Bazı firmalar da başladılar. Fiyatların belli bir süre sabitleneceği noktasında bir çağrıda bulunuyorum. Her türlü katkıyı sunmaya hazırız. Bu çağrıya karşılık verenler de oldu.

NEBATİ’YE GÖRE TÜİK ŞEFFAF, MÜDAHALE İMKANI YOK
Enflasyonun belini kırdık. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Kurumlarımıza haksızlık yapıyoruz. Onları el üstünde tutmalıyız. TÜİK 4 bin çalışanı ile her ay binlerce veri derliyor, tüm süreçler denetleniyor.
TÜİK şeffaf bir kurum. TÜİK verilerine müdahale etme imkanı bulunmuyor. Diğer tarafta sayıları çift haneli olmayan birileri çıkıp enflasyon verisi açıklıyor.

MEMUR-EMEKLİYİ ENFLASYONUN EZMESİ MÜMKÜN DEĞİL!
Memur ve emeklilerin maaşları yasayla yılda iki defa güncellenerek güvence altına alınmıştır. Memur ve emeklilerin enflasyon karşısında ezilmeleri mümkün değil.
Açıklanan yüzde 25'lik artış 6 aylık bir artış. Haziran'da artışlar tekrar güncellenecek.
Yapılan zam ile en düşük emekli aylığı 5 bin 859 TL'ye çıkıyor. En düşük memur emekli aylığı ise 7 bin 597 TL'ye çıkıyor.

ENFLASYONU ÇÖZDÜK!
Enflasyonu çözdük. Yıl ortasında asgari ücrete artış ihtiyacı olmaması lazım. Yüksek enflasyon devresini kapattık. Bu tabii sayın Cumhurbaşkanımızın takdirinde.
3.600 ek gösterge çıktı, taşeron ve sözleşmelilerin kadro konusu çözüldü. EYT'nin bir yük getireceği belliydi.
Bizim çok övündüğümüz bir şey var. Bütçe disiplininden asla taviz vermiyoruz. Türkiye 2022'de tüm göstergelerde enflasyon hariç pozitif ayrıştı dünyada. Enflasyonu da bu yıl bitiriyoruz inşallah. Kimse çıkıp da makro ekonomik göstergelerde olumsuz bir şey var diyemez.
2022'yi bütçe açısından çok iyi kapattık, bütçe gerçekleşmelerini görünce şaşıracaksınız.

ORTA GELİRLİYE KONUT KAMPANYASI: FAİZ 1’İN ALTINDA
Geniş ve özgün bir paket açıklayacağız. Oranlar yüzde 1'in altında olacak. Haftaya salı günü de KGF paketinin ayrıntılarını açıklayacağız.
Konutta sahadaki çalışanlarımız üzerinden araştırma yaptık. Kısa günün kârı diyerek fiyat artışı yapmak isteyen olursa incinir. Tedbirimizi aldık.
Otomotivde ÖTV indirimi gündemde yok. Bazen bunu talep edenlere soruyorum. Araç buldun mu, hayır diyor. Bulamadığın araç için neden ÖTV indirimi istiyorsun. Otomotiv sektörü öncelikle arzı artırsın.

NEBATİ’YE GÖRE TÜRKİYE EKONOMİ MODELİ BAŞARILI
Türkiye ekonomi modeli Türkiye'nin bir modeli. Bu model bütün makroekonomik göstergelerde başarı göstermiş bir model. Bu model seçimden sonra da devam edecek. Seçimden sonra bu modelle ilgili geri adım olmaz.