Enflasyon nisanda yıllık yüzde 43,68 oldu

Enflasyon nisanda yıllık yüzde 43,68 oldu
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayına ilişkin enflasyon verisini yayımladı. Buna göre enflasyon aylık bazda 2,39 artarken, yıllık enflasyon yüzde 43,68 olarak gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dün...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayına ilişkin enflasyon verisini yayımladı. Buna göre enflasyon aylık bazda 2,39 artarken, yıllık enflasyon yüzde 43,68 olarak gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dün "enflasyonun yüzde 45'in altına düşmesini bekliyoruz" demişti. Enflasyon verisi sonrasında açıklama yapan Nebati "Enflasyonun bu yıl içinde çok daha düşük seviyelere gerilemesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Enflasyon bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 15,21 artarken, 12 aylık enflasyon ortalaması ise yüzde 67,20 olarak kaydedildi. Yıllık bazda en az artış gösteren ana grup yüzde 13,82 ile giyim ve ayakkabı olurken, artışın en yüksek olduğu ana grup yüzde 66,62 ile sağlık olarak gerçekleşti.

Artışlara aylık bazda bakıldığında; nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup eksi yüzde 1,47'yle konut oldu. Buna karşılık bir önceki aya göre artışın en fazla olduğu grup ise yüzde 5,93'le haberleşme oldu.

GIDA ENFLASYONU YILLIK YÜZDE 53,92

TÜİK verilerine göre gıda enflasyonu ise yıllık bazda yüzde 53,92 olarak gerçekleşti. Aylık gıda enflasyonu ise yüzde 3,95 olarak kaydedildi.

TIKLAYIN: ENAG: Enflasyon nisanda aylık yüzde 4,84 arttı

BAKAN NEBATİ ENFLASYONUN YÜZDE 45'İN ALTINA GERİLECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ

Bakan Nebati, enflasyon verisini Twitter hesabı üzerinden değerlendirirken "Enflasyonun bu yıl içinde çok daha düşük seviyelere gerilemesini bekliyoruz" dedi. Diğer yandan Nebati, dün katıldığı bir televizyon programında enflasyonun yüzde 45'in altına gerilemesini beklediklerini ifade etmişti.

TIKLAYIN - Bakan Nebati: Enflasyonun yarın yüzde 45’in altına gerilemesini bekliyoruz

"Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Nisan ayında yüzde 2,39 artış kaydetmiş ve yıllık enflasyon üst üste 6 aydan bu yana azalarak yüzde 43,68 seviyesine gerilemiştir. Bu gerçekleşme ile birlikte geçtiğimiz yıl Ekim ayında yüzde 85,5 ile tepe noktasına ulaşan TÜFE enflasyonunda yaklaşık 42 puanlık düşüş sağlamış olduk. Aynı dönemde Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) de aylık bazda yüzde 0,81 artış kaydetmiş ve yıllık bazda yüzde 52,11’e gerilemiştir.

Böylece, geçtiğimiz yıl Ekim ayında 72,2 puana kadar yükselen ÜFE-TÜFE arasındaki makas iyice daralarak tek haneli seviyelere gerilemiştir. Manşet enflasyonundaki gerileme ve ÜFE-TÜFE arasındaki makasın giderek kapanmaya devam etmesi, enflasyon beklentilerini de olumlu etkilemektedir.

Tüm dünya resesyon endişeleri ve istihdam kayıpları ile boğuşurken, bizler üretimden, istihdam ve büyümeden taviz vermeden enflasyonla mücadelemize kararlı bir şekilde devam ediyoruz. Enflasyon ile kararlı mücadelemizin bir sonucu olan bu hızlı gerilemenin, önümüzdeki aylarda da devam etmesini ve yıllık enflasyonun bu yıl içinde çok daha düşük seviyelere gerilemesini bekliyoruz."