Oda fiyatları uçtu, vatandaşlar tatili kısalttı

Oda fiyatları uçtu, vatandaşlar tatili kısalttı
Artan enflasyon etkisiyle yüzde 100'ü aşan turizm zamlarına karşı vatandaşlar çözümü tatil günlerini kısaltmakta buldu. Ekonomim'den Selenay Yağcı'nın haberine göre iç turizmde yüzde 100’ü aşan zamlarla yükselen oda fiyatları...

Artan enflasyon etkisiyle yüzde 100'ü aşan turizm zamlarına karşı vatandaşlar çözümü tatil günlerini kısaltmakta buldu.

Ekonomim'den Selenay Yağcı'nın haberine göre iç turizmde yüzde 100’ü aşan zamlarla yükselen oda fiyatları nedeniyle, geceleme sayıları düştü. Pandemi yılı 2020’de 10,9 olan ortalama geceleme sayısı, 2022’de 8,2’ye geriledi. Seyahate çıkabilenler de en çok arkadaş veya akraba evinde kaldı. Yerli turist bu yıl da daha kısa tatil planı yapıyor. Bu yıl 9 güne çıkan Kurban Bayramı’nda ortalama 5 gecelik rezervasyonlar geldi. Geçen yıl iki kişi bir haftalık tatilin ortalama maliyeti 15-20 bin TL iken, bu yıl 35 bin TL’den başlıyor. Turizmcilere göre bu yıl yüksek enflasyon yerli turist tarafındaki talebin sınırlı kalmasına neden olacak.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim KuruluÜyesi Hamit Kuk, yerli turistin geceleme sayısında enflasyon kaynaklı düşme olduğunu kaydederek, “Kurban Bayramı’nda seyahat hareketi eskisi gibi memlekete gitmek şekilde olacak. Daha çok eş-dost yazlığı gibi alternatifler değerlendiriliyor” dedi.

Ege Turistik İşletmeciler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı Bülent Süzer ise yerli turistin tatil planından vazgeçmediği ancak günleri kısalttığını söyledi.