Piyasada madeni para sıkıntısı: "Talep az ama yine de bulunmuyor"

Piyasada madeni para sıkıntısı: "Talep az ama yine de bulunmuyor"
Madeni paraların üretim maliyetlerindeki artışın etkisiyle piyasada bozuk para sıkıntısı yaşanıyor. Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre konuya ilişkin açıklama yapan Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Erdal...

Madeni paraların üretim maliyetlerindeki artışın etkisiyle piyasada bozuk para sıkıntısı yaşanıyor.

Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre konuya ilişkin açıklama yapan Gıda Perakendecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Erdal Tüfekçi, İstanbul’da bu sorunun had safhaya çıktığını, marketlerin fırınlardan topladıkları bozuk para talebinde artış olduğunu söyledi. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin ise, sozcu.com.tr’ye yaptığı değerlendirmede “5-6 aydır devam eden bu sorun daha da arttı. Biz de bulamıyoruz, vatandaşlardan topluyoruz” diye konuştu.

Madeni para üretiminde kullanılan bakır, çinko ve nikel fiyatları artınca, maliyetler para değerinin üzerine çıkmış; piyasada madeni para sıkıntısı yaşanmaya başlamıştı.

Darphane verilerine göre, geçen sene bu aylarda 8,2 gram olan 1 TL’nin maliyeti 1,3 TL’yi bulmuş; 6,8 gramlık 50 kuruşun maliyeti ise 1,1 TL olmuştu.

TESK: Bozuk paraya talep azaldı ama yine de bulunmuyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken’in aktardığına göre, ‘fiyatlar o kadar arttı ki madeni para daha az kullanılır hale geldi ama daha az ihtiyaç duyulmasına rağmen yine de madeni para bulmakta zorluk yaşanıyor.’

Özellikle 50 kuruş ve 1 liralarda ciddi bir daralma yaşandığı bilgisini veren Palandöken, perakende alışverişte artan kartlı ödemelerden dolayı bakkal ve marketlerin bu sorunu daha az yaşadığını, en çok mağduriyet yaşayanlardan birinin ise minibüs şoförleri olduğunu aktardı.