Prof. Dr. Burak Arzova'dan faiz değerlendirmesi: Makul ama beklentilerin altında bir karar

Prof. Dr. Burak Arzova'dan faiz değerlendirmesi: Makul ama beklentilerin altında bir karar
Ekonomist Prof. Dr. Burak Arzova Merkez Bankası'nın faiz artışını değerlendirdi. Arzova karara ilişkin olarak "Makul ama beklentilerin altında bir karar." yorumunu yaptı.Ekonomim gazetesi için kaleme aldığı yazıda Arzova şöyle...

Ekonomist Prof. Dr. Burak Arzova Merkez Bankası'nın faiz artışını değerlendirdi. Arzova karara ilişkin olarak "Makul ama beklentilerin altında bir karar." yorumunu yaptı.

Ekonomim gazetesi için kaleme aldığı yazıda Arzova şöyle dedi:

"Beklenti yönetimi açısından düşük bir oran ancak eğer yabancıların beklediği gibi çok daha yüksek bir faiz artışı yapılsaydı bankaların elindeki menkul kıymet takasını yapmadan yüksek bir faiz artışı tahvil fiyatlarını düşürecekti. Bankalar açısından büyük bir sıkıntı demekti. Böyle bir durum istenmemiş gözüküyor. Öte yandan özellikle vatandaşın kullandığı kredilerin (ihtiyaç kredisi vs.) maliyetini çok artıracaktı. Ekonomi birden bir durgunluğun içine itilecekti. Buna da dikkat edilmiş.

Hızlı bir frenin yaratacağı yan etkiler ki bunun içerisinde en büyük sıkıntı Kur Korumalı Mevduatta biriken mevduat tutarı, KKM’den hızlı ve sert bir çıkışı tetikleyebilirdi. Buradan çıkış dolarize olmuş bir ekonomide mevcut döviz talebini daha da artırabilir ve esas sıkıntılı alan olan döviz likiditesine yönelik sorunu daha da büyütebilirdi. Zaten KKM tek başına büyük bir sorun.

Sert bir faiz artışı akabinde dolar/TL de sert bir geri çekilme yaşanacak ve bu durum ne ihracatçının ne de turizmcinin hoşuna gidecekti. Gerçi bu durumda TCMB devreye girerek hem denge kuru sağlayabilir hem de döviz rezervini artırabilirdi ancak bu da tercih edilmemiş gözüküyor.

Faizleri tek başına yükselterek içinde bulunulan ekonomik sıkıntıları (enflasyon, kredi aktarım mekanizmasındaki sorunlar, Kur Korumalı Mevduat, vs.) çözmek çok mümkün değil. Bunun yanında hızlıca normalleşme ve serbest piyasa ekonomisi koşullarına geri dönüş gerekiyor."