Prof. Dr. Şenol Babuşcu: Yıl sonunda yeniden vergi zamları yapılacak, bunun sonu hiperenflasyondur

Prof. Dr. Şenol Babuşcu: Yıl sonunda yeniden vergi zamları yapılacak, bunun sonu hiperenflasyondur
Merkez Bankası'nın temmuz ayında faizi 250 baz puan artışla yüzde 17,5'e çekmesi sonrası ekonomistler artışın yetersiz olduğunu vurguladı. Anayurt gazetesinden Halil Yatar'ın haberine göre Başkent Üniversitesi Uluslararası...

Merkez Bankası'nın temmuz ayında faizi 250 baz puan artışla yüzde 17,5'e çekmesi sonrası ekonomistler artışın yetersiz olduğunu vurguladı.

Anayurt gazetesinden Halil Yatar'ın haberine göre Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “Bu faiz kararı ile enflasyon ile mücadele edilemez. Son iki yıldır enflasyona karşı bir mücadele de yok. Enflasyon ile mücadele için market timleri oluşturduk marketlere fiyatları düşürün dedik. Bu dünyada enflasyon ile mücadelede ilk defa kullanılan bir metot. 2 yıldır enflasyon ile mücadelede gelinen nokta yüzde 19’dan yüzde 38’e çıktı. Temmuz ayında enflasyon yüzde 10’lara kadar çıkacaktır. Yıl sonuna kadar yüzde 70’li rakamları görecektir. Enflasyonu yükseltmek için seçim öncesi bol keseden para dağıtıldı. Vergi zamları yapıldı, kur artışlarına bağlı ithal malların fiyatları arttı. Biz bunları yaparak enflasyonu düşüremeyiz. Alım gücünü arttırarak enflasyonla mücadele edilebilir. Enflasyon oranında maaşlara zam yapmak çözüm değil. Yıl sonunda yeniden maaş zamları, vergi zamları yapılacak. Bir sarmala girdik çıkamıyoruz. Bunun sonu da hiper enflasyondur. Enflasyon önümüzdeki bir yılın en önemli sorunu olacaktır” dedi.

"Enflasyon ile de mücadele erteleniyor"

Ekonomist Uğur Civelek ise faiz kararının beklentilerin çok altında kaldığını ve bunun neticesinde enflasyonun yükseleceğini belirtti. Civelek şöyle konuştu:

“Son günlerde yapılan Körfez gezileri ve imzalandığı açıklanan anlaşmalar, kamu bankalarına döviz sattırılmasından bakıldığında açıklanan faizlerin beklentilerin altında olacağı aşikardı. Bunun anlamı enflasyon yukarı yönlü hareketine devam edecek ve enflasyon ile mücadele etmesi gereken Merkez Bankası da kötü gidişi seyredecek. Bu da güvensizliği tetikliyor. İktidar bu güvensizliği kıramıyor ve kıracak adımları da atmıyor. Yani özetle söylemek gerekirse yeni bir şey yok. Açıklanan faiz kararı sürpriz değildi. İktidarın faiz takıntısı devam ediyor. Enflasyon ile de mücadele erteleniyor. Enflasyon ile mücadelede elinizdeki en güçlü koz faizlerdir. Siz faizleri piyasanın beklentisinin altında tutarak başka yollarla mücadele etmeye çalışırsanız sonuç alamazsınız”