Rus tahılının ihracatında Türk bankalı çözüm

Rus tahılının ihracatında Türk bankalı çözüm
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın tahıl ve gübre ihracının yaptırım listesinde olmamasına rağmen Batılı ülkelere ödeme ve sigorta sorunları nedeniyle gerçekleşemediğini belirterek, Türk bankalarının bu...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın tahıl ve gübre ihracının yaptırım listesinde olmamasına rağmen Batılı ülkelere ödeme ve sigorta sorunları nedeniyle gerçekleşemediğini belirterek, Türk bankalarının bu süreçte devreye girme-si için bir çalışma yürütüldüğünü söyledi.

Rusya, Çavuşoğlu’nun değindiği konuları da içeren sorunların giderilmemesi halinde Karadeniz tahıl koridoru anlaşmasını mayıs ortasından itibaren uzatmayacağını açıklamıştı.

Çavuşoğlu, önceki akşam TV100’de katıldığı programda, “Rusya tahıl ve gübre ihraç ediyor. Biz alıyoruz yeniden ihracını yapıyoruz. Ama Rusya başka ülkelere, Batılı ülkelere satamıyor. Gemilerin limana erişimleri yok, sigorta şirketleri zorluk çıkarıyor. Üçüncü olarak da sattınız ödeme ne ile olacak. SWIFT sisteminden çıkardınız” dedi.

BM’den sorunun çözümüne ilişkin Türk bankalarının devreye girmesine yönelik bir teklif geldiğini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“En son BM genel sekreterinin bir teklifi oldu: ‘Türkiye’den bankalar (bu konuda) yardımcı olabilir mi’ diye. Bankalarımızın da herhangi bir yaptırım ya da zorlukla karşılaşmayacağına dair bir taahhüt almamız lazım.”

Çavuşoğlu Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve BM’nin bunun üzerine çalıştığını belirterek, Amerikalı ve İngiliz mevkidaşları ile de bu konuyu görüştüğünü söyledi.