Şeref Oğuz: IMF, ekonomiyi Şimşek’ten daha ucuza fonlar

Şeref Oğuz: IMF, ekonomiyi Şimşek’ten daha ucuza fonlar
Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomide rasyonele dönüş için kemer sıktığını ancak kamudaki savurgan harcamaların devam ettiğine vurgu yaptı.Oğuz "IMF, ekonomiyi Şimşek’ten daha ucuza...

Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in ekonomide rasyonele dönüş için kemer sıktığını ancak kamudaki savurgan harcamaların devam ettiğine vurgu yaptı.

Oğuz "IMF, ekonomiyi Şimşek’ten daha ucuza fonlar" başlıklı bugünkü yazısında şunları kaydetti:

"Hükümetin “rasyonele dönüş” sürecinde, kamuya fon temini için başvurduğu çarelere bakınca, “acaba IMF daha makul olabilir mi?” sorusu akla geliyor. 2000’li yılların başında borcumuzu ödeyip kurtulduğumuz IMF’ye muhtaç hale gelmemizin sebeplerini merak ediyorum. Şimşek; kamuya fon temininde Ortodoks ancak kamu harcamaları heterodoks savurganlığında.

Eğer IMF olsaydı, harcamalar da rasyonele gelecek, gösteriş yatırımları duracak, seçim ekonomisi olmayacak ve Türkiye daha uygun şartlarda dış kaynak temin ederken içeride savurganlık bitecekti.

Eğer bir ülke IMF ile çalışıyorsadaha kolay fon bulabiliyor, CDS dediğimiz kredi risk primleri düşüyor, fon akışı artıyor, FDI (doğrudan yabancı sermaye) akışı hızlanıyor. Ayrıca IMF; bütçe disiplini için heterodoks türü çılgınca kamu harcamalarına izin vermiyor, kredileri takip ediyor ve finansal nepotizme göz açtırmıyor."

Yazının tamamı için tıklayın