Sözcü yazarı Türkmen: KKM'nin 2027'den önce sona erdirilmesi mümkün değil

Sözcü yazarı Türkmen: KKM'nin 2027'den önce sona erdirilmesi mümkün değil
Sözcü gazetesi yazarı Nedim Türkmen, Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) mevcut yasaya göre 31 Aralık 2023'te son bulacağını belirterek "KKM uygulamasının sona erdirilmesinin ekonomide tam rasyonelliğe dönüş şartı ile 2027'den önce...

Sözcü gazetesi yazarı Nedim Türkmen, Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) mevcut yasaya göre 31 Aralık 2023'te son bulacağını belirterek "KKM uygulamasının sona erdirilmesinin ekonomide tam rasyonelliğe dönüş şartı ile 2027'den önce olması mümkün değil" dedi.

Türkmen'in yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Ekonomide rasyonellikten uzaklaşmanın etkilerini azaltmak için icat edilen ve tam bir saadet zincirine dönen KKM'nin maliyetine bir bakalım.

Geçen yıl TL'den KKM'ye dönen hesaplar ile ilgili vergi gelirlerimizden kur farkı olarak 92.5 milyar TL ödendi. Anayasa'nın 73. maddesi ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 3/h maddesi uyarınca; KKM kur farkı giderleri, kamu gideri olmadığı için vergi gelirlerinden ödenemez. Dövizden KKM'ye dönenlere geçen yıl Merkez Bankası tarafından 89 milyar TL kur farkı ödendi. Bu maliyetlerin dışında, hesaplardan elde edilen gelirlerden stopaj kesintisi yapılmaması, Gelir ve Kurumlar Vergisi alınmaması, şirketlerin dövizlerini KKM yapmaları halinde kur farkından Kurumlar Vergisi ödememeleri nedeniyle alınmaktan vazgeçilen vergiler dikkate alındığında; ekonomide rasyonellikten ayrılmanın KKM yolu ile 85 milyon nüfusa maliyeti 2023 yılı sonunda 1 trilyon TL'yi bulacak.

Gerçek enflasyon rakamının üzerinde TL faiz ödeyerek dolarizasyonu engellemek yerine yaratılan KKM, kuru baskılamak için 200 milyar dolar rezerv harcamak ve bu rezervleri yerine koymanın yarattığı ciddi maliyet dikkate alındığında, çok ciddi bir yüktür.

KKM uygulamasının sona erdirilmesinin ekonomide tam rasyonelliğe dönüş şartı ile 2027'den önce olması mümkün değil. Dolayısıyla parası olan için, bedelini herkesin ödediği saadet zinciri devam edecek."

Yazının tamamı için tıklayın