TİM: İhracat kısıtlaması üreticileri olumsuz etkileyecek

TİM: İhracat kısıtlaması üreticileri olumsuz etkileyecek
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yaş Meyve ve Sebze Sektör Kurulu Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 14 Nisan’a kadar getirdiği domateste ihracat yasağına ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada halihazırda hem yurtiçi talebi...

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yaş Meyve ve Sebze Sektör Kurulu Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 14 Nisan’a kadar getirdiği domateste ihracat yasağına ilişkin açıklamada bulundu. Açıklamada halihazırda hem yurtiçi talebi hem de ihracatı karşılayacak miktarda üretim olduğu vurgulandı. Domates ve diğer tüm gıda ürünlerindeki fiyat artışının temel nedeninin girdi maliyetlerinin yükselmesi olduğu vurgulanan açıklamada şu görüşlere yer verildi: “İhracat kısıtlaması en başta üreticileri olumsuz etkileyecektir. Üretimdeki düşüş fiyatların yani enflasyonunun daha da artmasına neden olacaktır. Mevsim olarak havanın da ısınmasıyla domates arzının yükseleceği bir dönemdeyiz.

Nisan-Mayıs döneminde üreticilerin ürün kaybı, bakımsızlık veya seralardaki ürünün sökülmesiyle üretim mevsim normallerinin altına düşecektir. Dolayısıyla üreticiler ağır zarar görürken fiyatlar mevsim normallerinin de üstüne çıkacaktır.

PAZARLARIMIZI KAYBEDEBİLİRİZ
Yıllarca rakip ülkelerden güçlükle elde edebildiğimiz pazarların bir günde kaybedilmesi söz konusudur. Bu pazarların kaybı bir sonraki senenin üretim planlamasını ciddi şekilde olumsuz etkileyecektir. İhracatta verilen taahhütler yerine getirilemeyeceği için bir takım mağduriyetler ortaya çıkacak, ekonomimiz olumsuz etkilenirken aynı zamanda müşterilerimizle güven problemi yaşamamıza neden olacaktır. Rakip ülke tedarikçileri, özel ve uzun süreli anlaşmalar yapmadan ürünlerini vermeyeceklerdir. Bağlayıcı olmak için durumu fırsata çevireceklerdir.